Annons

Bara bra om älgstammen minskar

Älgstammen minskar – och det är bra, anser Göran Andersson.
Publicerad 28 oktober 2021 • Uppdaterad 1 november 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ju färre älgar desto mindre problem. Eller?
Ju färre älgar desto mindre problem. Eller?Foto: Claes Nyberg

Älgstammen har minskat med 20 procent efter att den nya älgförvaltningen infördes 2012.

Nu tycker mer än hälften av jägarna att älgarna är för få. Det visar en ny undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet. Detta kan vi läsa om i jakttidningar och i diverse andra media.

Annons

Men det är väl bara bra anser jag. Älgen har i grund och botten aldrig tillhört en naturlig del av vår vilda djurstam. En inkräktande varelse som inte har någon egentlig naturlig fiende och som bara ställer till olyckor och förtret för alla utom för nöjesjägarna.

Människor som avlider efter krockar och skogsplanteringar som skadas för enorma summor varje år är vad älgen åstadkommer. Över 5 000 kollisioner sker varje år där väldigt många människor skadas och ett antal också dör. Utöver de tragedierna förstörs också många bilar där miljontals kronor i försäkringspengar måste betalas ut.

”Inget i vår natur skulle bli lidande om älgen försvann.”
Ur insändaren

Inget i vår natur skulle bli lidande om älgen försvann. Det må vara ett mäktigt djur att få se ströva omkring om man har turen att få se det.

Nöjesjägarna får ju se dom med hjälp av hundar och andra hjälpmedel som stressar älgen till platser där dom sen tar död på den, om dom lyckas med sin uppgift. I övrigt är det nog på de flesta platser i vårt land väldigt få som någon gång får se en älg ”live”.

Så min åsikt är att det bara är bra om älgstammen minskar rejält.

Göran Andersson

Annons
Annons
Annons
Annons