Annons

Återinförda amorteringskrav slår hårt mot unga

Hushållen sparar mer än någonsin och återinförda amorteringskrav riskerar att minska hushållens motståndskraft och konsumtionsvilja, påpekar HSB.
Insändare • Publicerad 25 maj 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Återinförda amorteringskrav riskerar att minska hushållens motståndskraft och konsumtionsvilja, anser skribenterna.
Återinförda amorteringskrav riskerar att minska hushållens motståndskraft och konsumtionsvilja, anser skribenterna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finansinspektionens har meddelat att de vill att amorteringskraven återinförs efter sommaren. Detta kommer drabba tre av tio västsvenskar och än fler i gruppen unga vuxna (16–29 år), enligt en ny Sifo-undersökning.

Stigande bostadspriser, krav på kontantinsats, bankernas orimliga kvar att leva på-kalkyler och krav på amortering. Det är anledningen till att många unga familjer, även med normala inkomster, är portade från att köpa en bostad.

”Nu är det hög tid för regeringen att underlätta för unga på bostadsmarknaden, en gång för alla.”
Annons

Kritiken mot att återinföra amorteringarna är också omfattande från många av landets ledande ekonomer. Hushållen sparar mer än någonsin och återinförda amorteringskrav riskerar att minska hushållens motståndskraft och konsumtionsvilja. Det är bekymmersamt att Finansinspektionen och regeringen inte väljer att lyssna på dessa synnerligen tunga och välgrundade argument i debatten.

Men är det inte viktigt att vi har en sund amorteringskultur i Sverige? Absolut, men detta kan lösas mellan bankerna och bostadsköparna, eftersom vi har ett personligt ansvar för våra skulder. Ett strängt och generellt amorteringskrav innebär att alldeles för många bostadsbehövande hamnar i kläm.

Istället för krav behövs åtgärder som underlättar för unga att komma in på bostadsmarknaden, exempelvis ett statligt startlån och stöd till bosparande som man har i Norge. HSB har tagit fram lösningen HSB Dela som hjälper unga in på bostadsmarknaden och där vi går in och delar på köpet. Men vi ensamma kan inte lösa problemen.

Nu är det hög tid för regeringen att underlätta för unga på bostadsmarknaden, en gång för alla.

Reine Johansson, vd, HSB Göta

Anders Lago, förbundsordförande, HSB

Annons
Annons
Annons
Annons