Annons

Åsa Odén: Landsbygdsperspektivet saknas i utformningen av staden

Människor på landsbygden får lägga en hel del tid, energi och pengar på att kunna ta del av det som våra gemensamma skattemedel finansierar, skriver Åsa Odén.
Insändare • Publicerad 25 juni 2024 • Uppdaterad 26 juni 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stadens utformning angår också de som inte bor där, men som har fått all service lokaliserad till staden, skriver Åsa Odén i sin insändare.
Stadens utformning angår också de som inte bor där, men som har fått all service lokaliserad till staden, skriver Åsa Odén i sin insändare.Foto: Christer Seldevall

Jag vill ha allt! Men förstår så klart att det kanske inte är möjligt. En ny byggnad för kultur och bibliotek innebär dock en mängd möjligheter, och utvecklingen av projektet är otroligt spännande! Allt på kommunens lista när de frågade oss medborgare vad vi ville ha lät väldigt lockande. För ett samhälle utan kultur, utan tillgång till litteratur, eller med en politisk styrning av desamma, ter sig dystopiskt, mardrömslikt…

Så varför skrev jag då på listan för en folkomröstning om Marknadsplatsen?

Annons

Svaret är: för att skicka en signal till kommunen och våra politiker att Marknadsplatsens funktion är viktig för många. För även om det presenteras alternativ till parkeringsplatserna som försvinner i och med ett bygge, så har jag inte sett ett tydligt landsbygdsperspektiv i de olika resonemang som förts, vilket är olyckligt då Ulricehamns kommun är en landsbygdskommun.

”Stadens utformning angår alltså inte bara de som bor där, utan alla vars service är lokaliserad dit. I utvecklingsarbetet av centralorten behöver därför även landsbygdsperspektivet ha en given plats.”

Under lång tid har samhällsservice och annat utbud försvunnit från landsbygden för att koncentreras till centralorter av bland annat effektivitetsskäl, vilket i vår kommun inneburit att det mesta, mer eller mindre, hamnat i Ulricehamn. Människor på landsbygden får lägga en hel del tid, energi och pengar på att kunna ta del av till exempel det som våra gemensamma skattemedel finansierar.

Stadens utformning angår alltså inte bara de som bor där, utan alla vars service är lokaliserad dit. I utvecklingsarbetet av centralorten behöver därför även landsbygdsperspektivet ha en given plats. Att stadens övriga utbud av till exempel affärer och restauranger antagligen hjälps en hel del av att människor utanför stadsgränsen har möjlighet att välja Ulricehamn för sin konsumtion talar även det för att inte försvåra tillgängligheten för de som behöver transportera sig med bil.

Säkerligen hade alla som skrev på listan för en folkomröstning i frågan sin egen anledning till att göra det. Att det framtida kulturhuset blir tillgängligt för alla i kommunen, och att den stora andelen bilburna invånare fortsatt kan ta del av service och utbud på ett bra sätt var mitt skäl.

Kanske är bästa placeringen ändå Marknadsplatsen. Och kanske borde medborgarnas engagemang få påverka utgången av projektet, och politiker respektera folkviljan. Detta vet andra bättre än jag. Vad jag vet är att det vore rimligt att låta landsbygdsperspektivet bli betydligt mer synligt i utvecklingen av kommunen än det är idag.

Åsa Odén

Annons
Annons
Annons
Annons