Annons

Arne Sjögren: Världens folk vill ha varaktig fred

Vem gynnar detta vansinne med krigssatsningar? Hel klart är det svensk krigsindustri vilken styrs helt i vinstintresse, skriver Arne Sjögren, Vänsterpartiet.
Insändare • Publicerad 16 januari 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen sa statsminister Ulf Kristersson att Sverige är redo att bidra med markstidsförband i försvaret av de baltiska staterna.
Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen sa statsminister Ulf Kristersson att Sverige är redo att bidra med markstidsförband i försvaret av de baltiska staterna.Foto: Pontus Lundahl/TT

Varför ansökte Sverige om att få ingå i Nato? När kriget hade börjat kunde man läsa i flera nummer av Dagens Industri att flera näringslivschefer krävde att Sverige skulle ansluta sig till Nato, med motiveringen att svensk industri skulle kunna göra goda affärer inom Nato.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uttalade sig vid samma tidpunkt om Nato. Han sade att vinner vi valet så kommer vi att ansöka om medlemskap i Nato!

Annons

Vid det tillfället hade inte riksdagen kunnat godkänna det förslaget om inte två av riksdagens stora partier hade ändrat ståndpunkt i frågan om Nato. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna hade redan inriktningen att gå med i Nato. De partierna representerade inte en majoritet i riksdagen.

Socialdemokratiska partiet svek sina vallöften och dess ledning lämnade in ansökan om medlemskap i Nato.

Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna hade lovat att Sverige inte skulle vara med i Nato. Båda dessa partier ändrade ståndpunkt tvärt emot vad de hade gått till val på! Endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet höll fast vi motståndet mot Nato och röstade nej.

De partier som röstade för en anslutning sade att det var för att Sverige skulle vara säkrare inom Nato. Vi skulle få beskydd. Det var inte tal om Sveriges skyldigheter.

”Svenska ungdomar ska tvingas att deltaga i krigsmakten antingen de vill eller inte.”

Nu låter det annorlunda! Ulf Kristersson på folk och försvars rikskonferens: ”Vi kommer att bidra till Natos försvar och avskräckning. Förra året gav jag besked om att Sverige-utöver Natos Baltic Air Policing och samarbete för ett europeiskt luftförsvar-också är redo att bidra med markstridsförband i försvaret av de baltiska staterna.”

Enligt uppgifter till DN rör det sig om en bataljon på 800 soldater som ska skickas till Lettland.

Regeringen investerar ytterligare 27 miljarder kronor i det militära försvaret. Regeringen vill att produktionen av ammunition till artilleri utökas kraftigt, och att väntetiderna på ny ammunition kortas. De vill skapa förutsättningar för att tredubbla produktionen av artillerigranater i Sverige inom ett par år.

Nu ska tusentals unga personer kallas till mönstring mot sin vilja enligt Plikt- och prövningsverket.

Svenska ungdomar ska tvingas att deltaga i krigsmakten antingen de vill eller inte. Nu kan svenska soldater tvingas strida i andra länder.

Risken för krig ökar markant nu när vi ska ha amerikanska soldater i Sverige vilka inte lyder under svensk lag. Att ingå i Nato ökar också risken om motsättningarna ökar mellan USA-Nato och Ryssland.

Annons

Försvarsutgifterna fördubblas mellan 2020 och 2024!

Sverige har också skickat (främst) krigsmaterial till Ukraina till en kostnad av 21 miljarder kronor

Vem gynnar detta vansinne med krigssatsningar? Hel klart är det svensk krigsindustri vilken styrs helt i vinstintresse.

För den stora folkmajoriteten i världen är den viktigaste politiska frågan att vi kan skapa en varaktig fred och därmed också få mer resurser och möjligheter att lösa miljöproblemen och utrota fattigdomen i världen.

För att lyckas med detta måste vi ha ett annat samhällssystem. Kapitalismen ser ut att styra in oss på än mer krig. Låt oss arbeta för en stark och enad fredsrörelse i Sverige och internationellt!

Arne Sjögren, Vänsterpartiet.
Arne Sjögren, Vänsterpartiet.Foto: Pernilla Rudenwall

Arne Sjögren

Vänsterpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons