Annons

Arne Sjögren (V): Vi borde få rösta om Nato

Medlemskap i Nato är en fråga som berör liv och död. Därför borde svenskarna få säga vad de tycker genom en folkomröstning, skriver Arne Sjögren, Vänsterpartiet i Ulricehamn.
insändare • Publicerad 14 februari 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ska vi överge en två hundra år lång tradition, är det vi, folket som borde ha fått bestämma. Det är vår framtid, våra barn, vårt land”, skriver Arne Sjögren, Vänsterpartiet.
”Ska vi överge en två hundra år lång tradition, är det vi, folket som borde ha fått bestämma. Det är vår framtid, våra barn, vårt land”, skriver Arne Sjögren, Vänsterpartiet.Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Vi har röstat fram en riksdag där en majoritet var emot Nato. Där det största partiet försäkrat att "den militära alliansfriheten är en viktig del av svensk utrikes-och säkerhetspolitik. Den militära alliansfriheten ligger fast". Försvarsminister Peter Hultqvist garanterade så sent som i november 2021 att så länge han sitter kvar skulle vi inte gå med i Nato.

Partiledaren för Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson lovade att "Sverigedemokraterna kommer inte att tillåta ett medlemskap utan att först förankra detta hos det svenska folket genom en folkomröstning".

Annons

Allt detta gäller inte längre. Frågan om Nato har för många svenskar spelat en avgörande roll för hur vi har röstat.

”Ska vi överge en två hundra år lång tradition, är det vi, folket som borde ha fått bestämma. Det är vår framtid, våra barn, vårt land.”

Vad man än tycker om Nato, är en sak klar: Det är en stor och viktig fråga. I vissa avseenden större än EU och euron, eftersom det rör liv och död: Nato kan göra ingripanden över hela jorden, våra medborgare tvingas in i krigssituationer, med risk för hämndaktioner och frågan om kärnvapen.

Alliansfrihet i fred och neutralitet i krig har tjänat oss väl i två hundra år. Vi har sluppit vara med om krigets fasansfulla verkningar.

Ska vi överge en två hundra år lång tradition, är det vi, folket som borde ha fått bestämma. Det är vår framtid, våra barn, vårt land.

Sveriges tvärvändning i frågan om anslutning till Nato är ett i högsta grad odemokratiskt beslut. I Sverige har vi flerpartisystem vilket ska garantera att vi har ett demokratiskt styrt land där medborgarna ska vara med och besluta i för befolkningen och landet viktiga frågor.

Hur har det fungerat nu när Sverige har ansökt om att få bli medlemmar i krigsorganisationen NATO? En svensk myndig medborgare kan rösta på ett politiskt parti var fjärde år. Det är enda möjligheten att påverka de politiska besluten. I det här fallet så kunde alla som röstat på Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna inte påverka frågan om alliansfrihet. De båda partierna sade före valet att de skulle stå fast vid alliansfrihet. (Vänsterpartiet och Miljöpartiet var de enda som höll fast vid att Sverige skall vara alliansfritt).

Det betyder att den enda gång som de röstberättigade hade en formell demokratisk möjlighet att påverka politiken, blev de fråntagna denna möjlighet (detta gäller för dem som röstade på Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna). När S och Sd röstade för att Sverige skulle ingå i NATO, då blev det en majoritet av rösterna i riksdagen för en anslutning till NATO. M, KD, C och L hade redan tidigare deklarerat att de ville ansluta Sverige till NATO.

Detta är allvarligt med tanke på det politiska systemets legitimitet.

Om politiska partier kan styra trots att de går emot folkets vilja var fjärde år. Vilken betydelse har då de olika partierna och hur ska medborgarna motiveras att deltaga i valen?

Arne Sjögren

Vänsterpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons