Annons

Är våra barns säkerhet på bussen inte viktig?

Som förälder vill man att sina barn ska vara så säkra som möjligt och inte känna att det är en risk varje gång man sätter dem på bussen till skolan, skriver insändaren.
Insändare • Publicerad 27 mars 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ska det behöva hända någon allvarlig incident innan det blir åtgärder, undrar Besviken och orolig mamma i Tvärred.Foto: Pernilla Rudenwall

Är det okej att våra barn ska behöva stå upp i bussen nästan två mil till skola varje dag? Det är en fråga jag har ställt till Västtrafik flera gånger. När mina barn går på bussen i Tvärred på morgonen så finns det inga sittplatser kvar. De och många fler får stå och trängas ända fram till ryggen på chauffören.

Det har hänt att bussen har fått bromsa kraftigt och då har ungdomar fallit på varandra som dominobrickor. Ska det behöva hända någon allvarlig incident innan det blir åtgärder?

Annons

Svaret jag har fått är att deras chaufförer är utbildade i att köra säkert och anpassa sin körning till mängden passagerare. Men kan de förutse vad som kommer hända vid varje färd? Vem tar ansvaret om någon skulle bli skadad bara för att de varit tvungna att stå upp i bussen?

”Det har hänt att bussen har fått bromsa kraftigt och då har ungdomar fallit på varandra som dominobrickor.”

Och nu i dessa coronatider när vi ska hålla avstånd till varandra är det extra viktigt att det finns platser till alla. Bara för att man bor utanför centrum så kan man ej tumma på säkerheten.

Jag har frågat om man inte kan sätta in en extra buss eller en större buss, men det finns det inga resurser till. Man har dessutom ändrat rutt för en av bussarna som fanns innan, så nu finns det endast ett alternativ för barnen att åka med.

Jag har även lyft frågan till elevresor i kommunen och till personal på Stenbocksskolan. Kommunen hänvisar bara till Västtrafik och skolan har inte reagerat alls.

Som förälder vill man att sina barn ska vara så säkra som möjligt och inte känna att det är en risk varje gång man sätter dem på bussen till skolan. Om detta hade varit ett problem inne i Ulricehamn hade det nog hänt något med en gång, men våra barn och ungdomar utanför staden är det tydligen inte så noga med.

Besviken och orolig mamma i Tvärred

Annons
Annons
Annons
Annons