Annons

Älgjakt – en del av djur- och naturintresset

Älgen vandrade in samtidigt som människan efter senaste istiden. Är den då inte en naturlig del av faunan, undrar Roger Mårtensson.
Insändare • Publicerad 2 november 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En naturlig del av den svenska faunan? Ja, tycker insändarskribenten.
En naturlig del av den svenska faunan? Ja, tycker insändarskribenten.Foto: Paul Kleiven, TT

Göran Andersson tycker i UT 28/10 att det är bra att älgstammen minskar. Det står ju var och en fritt att ha sin åsikt i den frågan. Men Göran verkar basera sin åsikt på påståenden som han bara kastar ut som fakta.

Göran påstår att älgen inte är någon naturlig del i vår fauna. Enligt Wikipedia så vandrade älgen in i Skandinavien för 12 000–15 000 år sedan. Samtidigt som våra förfäder efter senaste istiden. Allt sedan den vandrade in har den tvärt emot vad Göran påstår haft samma fiender, nämligen varg, björn och människa.

Annons

Att olyckor sker med älg och bilar inblandade är givetvis olyckligt, även om Göran påstår att det inte är många människor i vårt land som har turen att se en älg live. Men det är knappast älgens fel och som regel är det ju älgen som drar det kortaste strået vid olyckor.

Om viljan att minska viltolyckor finns hos beslutsfattare och bilindustrin så borde det gå att utrusta bilar med någon slags detektor som varnar för vilt utmed våra vägar.

Till sist Göran, vad menar du med "nöjesjägare"?

De flesta älgar som skjuts varje år i Sverige skjuts av helt normala svenskar som har jakten som hobby. Vi jagar för att vi är intresserade av djur och natur och många av oss lägger ner mycket tid och pengar på viltvård. Dessutom genomför svenska jägare ett stort antal eftersök på trafikskadat vilt, är det också att betrakta som "nöjesjakt"?

Att inget i vår natur skulle bli lidande av om älgarna försvann gäller väl i ännu större del för homo sapiens!

Roger Mårtensson

Annons
Annons
Annons
Annons