Annons

300–400 elever är en lagom stor skola

Svar till Kajsa Kettil, UT 2/1.
Replik • Publicerad 9 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårt förslag är att renovera och eventuellt bygga ut Ätradalsskolan, liksom Stenbocksskolan i Ulricehamn, skriver Arne Sjögren och Jan-Olof Sundh.
Vårt förslag är att renovera och eventuellt bygga ut Ätradalsskolan, liksom Stenbocksskolan i Ulricehamn, skriver Arne Sjögren och Jan-Olof Sundh.Foto: Pernilla Rudenwall

I Ulricehamns Tidning den 2 januari 2021 skrev chefredaktör Kajsa Kettil på ledarsidan om högstadieskolorna i Ulricehamns kommun. Enligt vår åsikt ger hon en felaktig bild av denna viktiga fråga. Kettil beskriver det endast som en strid mellan stad och landsbygd.

Vi vill nu ge en förklaring till varför vi vill ha en högstadieskola i Timmele och två högstadieskolor i centralorten Ulricehamn. I vår kommun har vi under en längre tid haft problem med låga resultat i skolan. Nu gäller det att ge våra barn och ungdomar den bästa möjliga skolutbildningen.

”Vi vet att invånarna i vår kommun vill ha kvar skolor utanför centralorten Ulricehamn.”
Annons

Naturligtvis ska alla skolor ge en god och likvärdig utbildning. För att lyckas med det, krävs att vi utökar antalet behöriga lärare och vikarier, minskar antalet elever i klass eller grupper och satsar på bästa tillgängliga utbildningsmaterial. Dessutom behöver elever och lärare få tillgång till bra och ändamålsenliga lokaler med god ventilation.

Flera kända väl dokumenterade forskningsresultat ger en klar bild av att skolor med 300–400 elever är en lämplig storlek för en skola. Den storleken får vi med tre högstadieskolor. Därför är det lika viktigt för alla ungdomar i kommunen att vi behåller den skola som finns i Timmele. Vårt förslag är att renovera och eventuellt bygga ut Ätradalsskolan, liksom Stenbocksskolan i Ulricehamn.

Vi vill dessutom bygga en ny skola i Ulricehamn. Det skulle bli ett miljövänligare och billigare alternativ än att bygga tre nya skolbyggnader. Vi vet att invånarna i vår kommun vill ha kvar skolor utanför centralorten Ulricehamn. Vi delar den åsikten.

Nu pågår en namninsamling för att bevara skolan i Timmele, vilken i nuläget har 1 200 namnunderskrifter. När kommunfullmäktige ska ta beslut i denna fråga kan ni lita på att Vänsterpartiet röstar för att behålla skolan i Timmele.

Arne Sjögren, styrelseledamot, Vänsterpartiet Ulricehamn

Jan-Olof Sundh, gruppledare, Vänsterpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons