Annons
Nyheter
Få personal och många olika vikarier inom förskolan skapar otrygghet för barnen. Nu har föräldrarna till barn på Dalums förskola fått nog.
Nyheter • Publicerad 4 december 2010
Jenny Viklund och Sofia Levander utanför Dalums förskola. Den bakre gården är stängd i bland när det inte finns tillräckligt med personal för att ha uppsikt över alla.
Jenny Viklund och Sofia Levander utanför Dalums förskola. Den bakre gården är stängd i bland när det inte finns tillräckligt med personal för att ha uppsikt över alla.Foto: Åsa Dahlberg

Barn, föräldrar och personal på Dalums förskola, avdelning Månen, har haft en tuff höst. Många sjukskrivningar bland personalen och många olika vikarier som ersättare har satt sina spår. En förälder räknade antalet ansikten bland personalen under perioden 20 augusti till 20 oktober och fick dem till tretton: Då är varken fritidspersonal eller personal från den avgränsade avdelningen Solen inräknad.

– Personalen har varit fantastisk och gjort ett otroligt bra jobb i en svår situation, men vi har verkligen märkt i höst hur sårbara vi är, säger föräldern Jenny Viklund, brukarrådsrepresentant, på Dalum skola.

Annons

Lågpersonaltäthet och stora barngrupper inom förskolan får konsekvenser för barnens hälsa och för den pedagogiska verksamheten. Det finns även en säkerhetsaspekt när det gäller ensamarbete i stora barngrupper.

– Det är nästan det som oroar mest. Vad gör man om det händer något när man är ensam med en barngrupp, frågar sig Sofia Levander, även hon förälder och brukarrådsrepresentant.

Under hösten när brukarrådsrepresentanter, rektor och personal hade ett möte samlades föräldrarnas synpunkter in och mötet resulterade i en skrivelse till kommunen.

Möjligheten för personalen att bedriva en pedagogisk verksamhet under hösten har varit starkt begränsad och personalen har haft svårt att räcka till för att se varje barns behov. Därför vill föräldrarna se mindre ensamarbete bland personalen och en vikariepool med en samordnare dit personalen kan vända sig för att ringa in vikarie istället för att som i dag försöka ringa och passa barn på samma gång.

Rektor för Dalums förskola, Pia Croona, är på tjänsteresa och i hennes ställe får Anne-Marie Stensson, resultat- och samordningsansvarig i skolområde Nord, svara.

Har den här hösten varit ett undantag, eller brukar ni ha det så här?

– Nä. Under hösten har det väl varit lite extra svårt för att personer varit sjukskrivna en längre tid än tidigare. Vissa perioder kan det också vara svårare än andra att få tag på vikarier. Personal i förskolan är ju också mer utsatt än personal inom skolan.

Finns det något som ni kan ändra på med de resurser ni har som skulle kunna underlätta situationen?

– Det finns funderingar på att starta en vikariepool för hela kommunen. Förhoppningsvis blir det då lättare att hitta vikarier. Vi vill ju gärna ha kända ansikten eftersom tryggheten ökar då. Trots allt försöker vi skapa en trygg miljö så långt som det är möjligt.

Föräldrarna oroar sig för säkerheten vid ensamarbete i barngrupperna?

Annons

– Flest personal ska man ha när flest barn är här. Hur många barn man klarar att vara ensam med en kortare stund beror ju på barngruppen - det får man nästan avgöra från dag till dag - en fem, sex stycken kanske, men jag kan inte säga i detalj hur det ser ut. Vi har ju också ett samarbete med fritids, så vi kan hjälpas åt.

Att den en pedagogiska verksamheten blir lidande då?

- Hos utbildad förskolepersonal finns den i benmärgen. Det handlar ju om förhållningssätt, säger Anne-Marie Stenson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons