Annons
Nyheter

Dalums skola kanske räddas

Skolupproret har gett resultat. Som det ser ut kommer en av tre nedläggningshotade skolor att räddas.
– Det lutar åt en förändring av förslaget, säger kommunalrådet Lars Holmin, som medger att politikerna har påverkats av den starka opinionen.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2013

I flera månader har protesterna haglat över företrädarna för de tre allianspartierna M, FP och KD, men också över Socialdemokraterna, som ju slutit upp bakom den styrande minoriteten i frågan om den framtida skolstrukturen.

Och det verkar som om den folkliga opinionen mot skolnedläggningar har gett resultat. Inte så att alla de tre nedläggningshotade skolorna ska räddas, men väl en – den i Dalum. För Vegby och Marbäck ser det dystrare ut.

Annons

– I sak har vi inte ändrat uppfattning, men om det finns en stark opinion, så vore det fel att inte lyssna på den. Det kanske inte är rätt att ta allt på en gång, säger Lars Holmin, som alltså flaggar för att det kommer ett tilläggsyrkande till skolberedningens förslag i fullmäktige nu på måndag.

Men säkert är det inte.

– Min primära uppgift är att föra trepartialliansens talan, att arbeta för att hålla ihop alliansen och hitta lösningar för att komma framåt. Än så länge (läs onsdag) finns inte någon överenskommelse mellan oss. Men det lutar åt en förändring av beredningens förslag.

Hur respektive parti ska rösta diskuterades under gårdagskvällens gruppmöten. Socialdemokraterna har sitt gruppmöte i kväll.

Att just Dalum kan komma att undantas verkar vara ett resultat av det senaste mötet med kommunstyrelsen. Då pläderade Kristdemokraternas Henrik Lööw för bevarandet av just Dalums skola. Hans utgångspunkt var att se till "läget här och nu", inte bygga beslutet på prognoser om framtiden.

– Dalums skola har i dag 100 elever, elevantalet har ökat mer än vad tidigare prognoser sagt. Dessutom är Dalum lite av ett nav i Ätradalen, här finns en hel del basservice kvar. Om vi skulle ha byggt en högstadieskola i Redväg i dag, är jag inte säker på att den hade byggts i Timmele, säger Lars Holmin.

Men Vegby skola sägs ju få en kraftig ökning av elevantalet de kommande åren?

– Ja, men det är bara prognoser, ingenting man vet. Dalum har en bättre situation här och nu. Det är det vi utgår från.

Hur kommer ett beslut att Dalums skola ska räddas att tas emot i Vegby och Marbäck?

– Kanske inte i dag, men om en tid tror jag att alla som varit med om skolupproret, oavsett var de bor, kommer att känna, att de har varit med om att påverka beslutet, att se det som en framgång och att det lönar sig att protestera. Ett yttre hot får människor att samlas och det engagemang som skolberedningens förslag väckt har varit oerhört positivt.

Annons

Är Dalums skola räddad för framtiden?

– Nej, på längre sikt tror jag inte att den kommer att finnas kvar. Det vilar ju ett latent nedläggningshot över nästan alla små skolor. Så är det, tyvärr.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons