Annons
Nyheter

Mångårig dispens över

2010 försvinner Ölsremma, Ljungsarp, Nittorp och Hulared som egna församlingar. De går samman med Dalstorp. Det innebär att det är slut på en mångårig dispens.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2009

Vid millennieskiftet ersattes kyrkolagen av Svenska kyrkans egen kyrkolag, benämnd kyrkoordningen. Det är i denna kyrkans regelverk samlas. Att den inte är evig och oförstörbar visas av att kyrkomötet årligen beslutar om viss förändringar.

Emellertid har kravet på en församling länge varit att man där skall hålla minst en huvudgudstjänst varje vecka.

Annons

Så har det dock inte varit i de fem församlingarna Dalstorp, Ölsremma, Ljungsarp, Nittorp och Hulared.

Där har man fått sammanlysa gudstjänsterna.

Länge, länge har de fem haft dispens, tillfällig befrielse från kravet på veckogudstjänster.

– Den dispensen har man säkert haft sedan 30-40-talet, säger Lotta Åberg, utredningssekreterare i Göteborgs stift.

Vid millennieskiftet skedde bland annat den förändringen att stiftsstyrelserna fick rätt att fatta beslut, och det har lett till att kyrkostyrelsen i Göteborgs stift nu beslutat att dra in den till synes ständiga dispensen att låta de fem församlingarna vara kvar, trots att de inte kunnat leva upp till bestämmelserna.

Vid årsskiftet 2009-2010 läggs de fem samman till Dalstorps församling.

– Det gäller generellt i hela landet att man slår samman mindre församlingar, säger Lotta Åberg.

En anledning till detta är ekonomi i en liten församling, bristen på präster, svårigheten att rekrytera kyrkopolitiker och, inte minst sjunkande medlemstal i Svenska kyrkan.

För de fem Dalstorpsförsamlingarna gäller enligt Lotta Åberg att det finns stark frikyrklighet i området, och därmed lägre medlemskap i Svenska kyrkan.

Att människor i bygden inte är nöjda med beslutet beror enligt Lotta Åberg på att folk, som också i stor utsträckning är medlemmar i hembygdsföreningar, beklagar att det egna ortnamnet försvinner och att därmed folkets identitet blir lite klenare.

– Men när det gäller den kyrkliga verksamheten blir det ingen förändring, säger hon; den kommer att fortsätta som den gjort de senaste 70 åren. Minst.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons