Borås

SMHI: 20-talets högsta temperatur i Sjuhärad lär nås under dagen

Sjuhärad Artikeln publicerades

Årets högsta temperatur, och alltså även 20-talets högsta temperatur, för Sjuhärad uppmättes under onsdagen. Men redan i dag kan det ”rekordet” slås. Sedan väntar en betydligt kallare helg.

Kyliga nätter följt och soliga dagar har dominerat veckans väder i Sjuhärad. Det har också lett till att årets högsta temperatur nåddes under onsdagen – 10,3 grader uppmättes vid SMHI:s mätstation i Ulricehamn.

Men detta småskaliga rekord kan trumfas redan under torsdagen då solen återigen strålar.

– Det kan vara så att det slås redan i dag, om man tittar längre norrut, i Skaraborg exempelvis har de redan kommit upp i elva grader men vi får vänta och se hur det blir här under eftermiddagen i Sjuhärad, säger Sandra Fyrstedt, meteorolog vid SMHI.

Under fredagen kan vi förvänta oss motsvarande väder som det är under torsdagen. Alltså en kall natt och sedan en solig dag med uppemot 10 grader återigen.

Sedan drar kallare vindar in över hela landet och i Sjuhärad sjunker temperaturerna över helgen. På lördagen ser det ut att börja med en del solchanser för att sedan mulna till och bli kallare.

– Den kallare luften kommer att märkas framför allt under söndagen då det kan bli runt fyra grader mitt på dagen och nordliga vindar.

Den senaste tidens soliga väder har medfört en förhöjd risk för gräsbränder vilket gjort att såväl SMHI som Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund gått ut med en avrådan från eldning, vilket BT berättade om under onsdagen.

– Fjolårsgräset som tittar fram är väldigt torrt den här tiden på året och då är det stort risk att det tar sig och sprider sig i vinden om man eldar. Längre fram när det nya gräset växer upp kommer den här risken att minska, säger Fyrstedt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.