Annons

Byggeleverna har gympalektion på distans – då går det utför…

Gymnastiklektioner på distans har inte bara nackdelar.
För tre byggelever på Viskastrandsgymnasiet innebär det möjligheter till många extra åk i backen på hemmaplan.
ULRICEHAMN • Publicerad 12 februari 2021 • Uppdaterad 16 februari 2021
Melvin Larsson, Benjamin Claesson Ekunger och Gustav Haglund bor i Ulricehamn men pluggar på Viskastrandsgymnasiet i Borås. De utnyttjar gärna den närliggande skidbacken på gymnastiklektionerna i vinter.
Melvin Larsson, Benjamin Claesson Ekunger och Gustav Haglund bor i Ulricehamn men pluggar på Viskastrandsgymnasiet i Borås. De utnyttjar gärna den närliggande skidbacken på gymnastiklektionerna i vinter.Foto: Jan Pettersson

Här saknas innehåll

Tolv minusgrader visar termometern. Melvin Larsson, Benjamin Claesson Ekunger och Gustav Haglund tar liften upp och kvar vid backens fot står läraren Mahri Sörman. Hon gör för dagen ett besök i Ulricehamn medan hon håller digital kontakt med övriga i klassen som till största delen hör hemma i olika delar av Borås.

Innehållet i lektionen skiftar förstås för eleverna, det centrala är rörelsen.

Annons

– Jag själv har varit ute i skogen en del och vi har sprungit mycket. Vi har också gjort lite dans den senaste tiden. Just dans är jag inget stort fan av men det är bara att göra, säger Gustav Haglund.

Dans på distans – hur funkar det?

– Mahri skickar en länk och så får man kika på det, svarar Benjamin Claesson Ekunger.

”Om du visste hur jag längtar efter att få bråka med mina elever i Lundbyhallen igen.”
Mahri Sörman

Eleverna får också skicka redovisningar i retur, till exempel filmklipp. Det kan bli en del med tanke på att gymnastikläraren totalt har hand om 229 elever i veckan.

– Min telefon går varm även på helgerna för att de är så flitiga med att rapportera allt de gör. Det krävs väl egentligen en och en halv tjänst för detta nu men jag kan ju inte bli annat än lycklig av sånt här, säger Mahri Sörman och visar ett klipp som elever har spelat in under ett skridskopass.

Gymnastikläraren Mahri Sörman besöker ibland sina elever under lektionerna och har alltid digital kontakt med övriga.
Gymnastikläraren Mahri Sörman besöker ibland sina elever under lektionerna och har alltid digital kontakt med övriga.Foto: Jan Pettersson

Stoltheten över eleverna går inte att ta miste på även om den av pandemin påtvingade situationen inte är något hon skulle välja frivilligt.

– Om du visste hur jag längtar efter att få bråka med mina elever i Lundbyhallen igen, säger hon.

Även eleverna saknar många inslag från det som en gång var en hyfsat normal skolvardag. Inte minst gäller det ettorna som inte har några gymnasieminnen från tiden innan corona var ett begrepp på allas läppar. De är tveksamma till hur länge de orkar fortsätta med distansundervisningen på samma sätt.

Foto: Jan Pettersson

– Inte ettan ut i alla fall. Även om man har lite rutiner så blir det inte samma sak, Benjamin Claesson Ekunger.

– Det blir väldigt mycket stillasittande, säger Melvin Larsson.

Annons

– Man längtar ju inte efter att komma hem heller för man sitter ju hemma hela tiden, konstaterar Gustav Haglund.

Enligt det beslut som gäller just nu får maximalt 20 procent av Borås gymnasister finnas på plats i skolorna. Så kommer det att fortsätta även under de två veckor som följer efter nästa veckas sportlov, enligt ett färskt beslut från från gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens chef Christer Samuelsson.

Foto: Jan Pettersson
Erik JullanderSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons