Annons
Familj

Paret hittade tillbaka till rötterna i Tvärred

Atle kommer från Oslo. Lilian är från Lycksele men tog omvägar runt New York, Hamburg och Milano innan hon träffade Atle i Borås. Nu har de hittat tillbaka till lugnet – i en ombyggd sommarstuga i Tvärred.
Alhammar/Tvärred • Publicerad 13 juni 2019
Lilian Arturén och Atle Johansen på bryggan vid Åsundens strand, ett hundratal meter från huset där de hittat tillbaka till lugnet och rötterna.Foto: Anna Claesson

Åsundens kalla vatten slår mot bryggan ett hundratal meter härifrån. Men det hörs inte just i dag då vinden viner genom de stora ekarna som omger huset i Alhammar där Lilian Arturén och Atle Johansen har hittat hem sedan ett par år tillbaka.

– Trakten är helt fantastisk. I ena änden av Åsunden ser det ut som det vackraste Norge och i andra änden som Österrike med sina gröna kullar. Vi har verkligen blivit förälskade i Ulricehamn, säger Atle och ler.

Annons

Världen är ständigt närvarande i Atle och Lilians samtal. I deras liv och i jobbet. Hon växte upp i Lycksele och han i Holmenkollen, därefter tog Lilians karriär som modell henne till städer som New York, Hamburg och Milano innan kärleken tog dem båda, på varsitt håll till Borås. Och nu är hela Sverige deras arbetsplats – när de föreläser tillsammans, och var för sig.

– Vi har verkligen två hela olika resor bakom oss. Men båda hamnade i Borås och det var där vi träffades, säger Lilian.

Det var kärleken till design, färg och form som tog henne från Lycksele och ut i världen. Efter fyra års pluggande till civilekonomin stod det klart att längtan efter modevärlden var större och nästa steg blev New York och en designutbildning.

– Det var så jag kom in i den världen och började jobba som modell som 22-åring. Självklart var det häftigt att vara modell i New York. Väldigt proffsigt och effektivt men jag träffade ju också på en hel del skummisar, säger Lilian.

Hon tackar naiviteten och det norrländska lugnet för att hon höll sig undan den stora partydrogen på 80-talet – kokain. Modellandet tog henne sedan vidare till europeiska storstäder och turnerande med smörsångaren Julio Iglesias.

– Det var en väldigt rolig tid och han gifte sig faktiskt med en av mina väninnor, en modell från Holland.

Lilian och Atle vid matbordet i sommarstugan som nu blivit deras permanentbostad.Foto: Anna Claesson

Till skillnad från Lilians röda tråd, kärleken till mode och design, så hade Atle en krokigare väg till Borås. Från en uppväxt med dyslexi och ADHD där han aldrig kände sig sedd eller på rätt plats så hittade han sedan sig själv inom det norska försvaret där han tjänstgjorde i tre år.

– Det passade mig perfekt. Kamratskapen, att ha fasta ramar och ett mål att jobba mot var väldigt nyttigt för mig men efter ett års utlandstjänst i Libanon var jag helt slut i själen. Det var för mycket död och jag mådde otroligt dåligt. Jag fick erbjudande om att tjänstgöra i Nicaragua men valde att utbilda mig inom idrotten och som säljare istället, berättar han.

En sejour i näst högsta serien i fotboll och som landslagsspelare i bandy där han fick fingret avskjutet i en match mot Sverige hanns också med innan han träffade kärleken i Oslo. De flyttade sedan till Sverige – och Borås, nästan samtidigt som Lilian träffade en boråsare utomlands och gjorde samma flytt tillsammans med honom.

Och i Borås blev både Lilian och Atle fast och skaffade familjer. Hon startade företag, och jobbade som design- och inköpschef på flera av modeföretagen i textilstaden innan hon till slut blev egenföretagare igen med designföretaget Milook. Och Atle gick via läraryrket till att bli fritidspedagog, samtalsterapeut och sedan specialisera sig på att motverka mobbing, innan han blev upplockad av komikern Jan Bylund och slog sig in på föreläsningsbanan.

Lilian ArturénFoto: Anna Claesson
Annons

2012, korsades Lilians och Atles två olika vägar i Borås. Sedan dess är de partners – både privat och yrkesmässigt.

– När jag träffade Lilian insåg jag att jag hade jobbat väldigt mycket på egen hand – och hon var på samma linje. Det gjorde att vi slog oss ihop. Lilian gör mig lite klokare och jag gör henne lite roligare. Vi är ett bra team, säger Atle och Lilian fyller i:

– Ja, jag tror att vår livserfarenhet gör oss trovärdiga när vi föreläser.

När känner ni att ni lyckats i jobbet?

– Feedback efter föreläsningar. Att de snappat upp små detaljer och vi får höra att man väckt frågor hos dem, säger Lilian.

– Exakt, människor som berättar om hur vi påverkat dem. En kvinna sa till mig att hon var nära att lämna föreläsningen flera gånger. Hon ville inte lyssna men erkände sedan att det var precis vad hon behövde höra, säger Atle.

Atle Johansen.Foto: Anna Claesson

De beskriver sig själva som två fria själar och att friheten är viktig för dem. Därför passar frilanslivet bra och även om arbetsplatsen finns över hela landet har de hittat ett lugn och en trygg plats i Alhammar. Huset, som de köpte 2015, var från början en sommarstuga som komplement till en stor lägenhet i centrala Borås. Men, efter renoveringar har sommarstugan blivit deras fasta punkt och året runt-boende.

– Det var faktiskt deppigt att bo här första året eftersom det var mycket som behövde göras men nu älskar vi det. Och plötsligt fick vi en helt ny stad att åka till. Det är hur häftigt som helst och vi har verkligen utnyttjat Ulricehamn – speciellt cafélivet och Lassalyckan. Det händer mycket här, säger Lilian.

Och att paret trivs råder det ingen tvekan om. De lyser upp när de pratar om trakten, om huset – och om det nyfunna lugnet.

– Jag har alltid bott i storstäder, och längtat efter fler städer så jag trodde aldrig att jag skulle uppskatta att på bo landet såhär mycket. Vi har fått ett helt annat lugn, säger Lilian.

– Du har till och med fått tillbaka mer av din Lycksele-dialekt (skratt). Och det är nog lite så. Vi har haft två helt olika resor hit men på något vis hittat rötterna här, säger Atle.

Anna ClaessonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons