Annons
Kultur

Nedtystad släkthistoria blev bok – ”Blev nästan som besatt av berättelsen”

Släktens stora hemlighet blev en historia som författaren Maria Bouroncle grottade ner sig i under flera år. 2018 gavs ”Det kom för mig i all hast” ut, en bok om Marias släkting som dödade sina tre små barn.
Ulricehamn • Publicerad 4 februari 2020
Ingeborg Andersson med sin make Artur. Titeln på Maria Bouroncles bok refererar till vad Ingeborg svarar i förhör när hon får frågan varför hon dödade sina barn. FOTO: Privat
Ingeborg Andersson med sin make Artur. Titeln på Maria Bouroncles bok refererar till vad Ingeborg svarar i förhör när hon får frågan varför hon dödade sina barn. FOTO: Privat

På tisdag är det dags för ännu ett författarsamtal på stadsbiblioteket. Den här gången är det Göteborgs-författaren Maria Bouroncle som ska berätta och svara på frågor om sin bok.

”Det kom för mig i all hast” kom ut 2018 och är resultatet av år av forskning.

Annons

Historien rör Marias mormors syster, Ingeborg Andersson, som år 1929 tog livet av sina tre barn i byn Vesene mellan Borås och Herrljunga.

Maria berättar att hon kände Ingeborg och träffade henne ofta under barndomen då Ingeborg bodde hos Marias mormor under en period.

– Ja, jag kände henne väl och för mig var hon som en vanlig gammal tant. Jag minns att hon klädde sig i städrock och stråhatt, berättar Maria.

Själva dådet som Ingeborg hade utfört – det var en väl bevarad familjehemlighet. Inte förrän 1999 när Maria själv var gravid fick hon höra talas om den första gången.

– Min kusin jobbade på SÄS och det var en patient som hade kopplingar till Vesene som berättade historien. Det tog mig lång tid att bearbeta den här historien, men efter min pappas död 2011 insåg jag att jag måste ta chansen att fråga mina släktingar om det innan det var för sent.

Maria Bouroncle. FOTO: Kristina W Smith
Maria Bouroncle. FOTO: Kristina W Smith

Långsamt började Maria nysta upp historien, men hjälp av offentliga handlingar och hon fick ta på rättegångsprotokoll och sinnesundersökning.

– Jag blev nästan som besatt av historien. Och till slut blev det en bok om försoning. Det trodde jag inte när jag började gräva.

De uppgifter som Maria fått fram tyder på att Ingeborg Andersson var sjuk när hon begick de oförklarliga dåden.

– Ingeborg döms för brotten och genomgår en sinnesundersökning på Växjö kvinnosjukhus. Hon får diagnosen schizofreni men i dag hade man nog sagt att det var en förlossningspsykos. Hon var deprimerad långt innan den tragiska händelsen.

Kistorna ställdes upp i familjens hem innan Ingeborg och Arturs barn skulle begravas. FOTO: Privat
Kistorna ställdes upp i familjens hem innan Ingeborg och Arturs barn skulle begravas. FOTO: Privat

Att boken handlar om försoning berättar Maria beror på sättet Ingeborg blev mottagen när hon släpptes från kvinnofängelset. Hon flyttar tillbaka till Vesene och får återigen en plats i samhället utan att blir utstött.

Annons

– Det är en fin egenskap att kunna förlåta. Trots att någon gjort en så fruktansvärd handling som Ingeborg utförde, säger Maria Bouroncle.

Boksamtalet samt filmvisning av kortdokumentären "Barnamörderskan i Vesene" av filmaren Carl Eneroth sker på Ulricehamns stadsbibliotek, klockan 19 på tisdag.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons