Annons
Kultur

Han står bakom nya Ture Sventon-serien

Per Simonsson från Dalstorp är en av dem som skriver manus och regisserar när det görs en nyinspelning av klassiska Ture Sventon.
Ulricehamn • Publicerad 7 mars 2019
Robert Gustafsson som Ture Sventon. Foto: Linus Hallsenius/TV4
Robert Gustafsson som Ture Sventon. Foto: Linus Hallsenius/TV4

Det var lagom till fettisdagen som det meddelades att de klassiska äventyren med Ture Sventon blir tv-serie. Den välkända detektiven har ju en omvittnad kärlek till semlor.

För manus och regi står Per Simonsson och Stefan Roos. Per Simonsson är ursprungligen från Dalstorp. Tillsammans med producenten Helena Larand har de legat bakom julkalendrarna Selmas saga och Tjuvarnas jul.

Annons

När UT når Per Simonsson på tisdagen står han mitt i inspelningen.

– Vi har precis brutit för lunch, säger han.

Han berättar att de precis var klara med julkalendern Selmas Saga när Kristoffer Graci, vd för Nordisk film och tv, föreslog att samma gäng skulle ta sig an Ture Sventon.

Stefan Roos och Per Simonsson har skrivit manus och regisserar nya Ture Sventon-serien. Robert Gustafsson spelar Ture Sventon. FOTO: Therese Winberg/TV4
Stefan Roos och Per Simonsson har skrivit manus och regisserar nya Ture Sventon-serien. Robert Gustafsson spelar Ture Sventon. FOTO: Therese Winberg/TV4Foto: www.theresewinberg.om

– Han undrade om jag och Stefan Roos var intresserade. Vi tyckte det lät kul. Vill ville ta Ture till modern tid.

De föreslog Robert Gustafsson som Ture och han nappade på idén.

– Och vi har en jättehärlig cast i övrigt, det är en massa bra skådespelare.

Karaktärerna från böckerna är samma och mycket annat känns igen. Inte minst Ture Sventons karaktäristiska talfel. Det som får honom att säga temla istället för semla.

De sex planerade avsnitten var färdigskrivna strax innan jul. I början av februari började inspelningarna, som bland annat sker i Stockholm och Norrköping.

Den givna frågan för en lokaltidning är om Per Simonsson har tagit med sig något från Ulricehamnsbygden in i serien.

Annons

Så är det tyvärr inte, i alla fall inte på något konkret och synligt sätt.

Per Simonsson säger att den fiktiva orten Lingonboda som förekommer i böckerna är en ort av Ulricehamns storlek och att staden nog hade passat som inspelningsort. Men det gick tyvärr inte.

– Hade jag fått bestämma och om det hade varit praktiskt möjligt hade Ulricehamn varit perfekt.

Är de oroliga för att Ture Sventon-fans kommer bli upprörda?

Kanske en del inbitna fans kommer ha synpunkter, tror han. Men så oroliga är de inte.

– Många har en bild av hur det ska vara. Så på sätt och vis gör vi det smart. Vi försöker inte göra om en av de klassiska böckerna. Det här blir en ny version av Ture. Och Robert gör Ture som han har sett honom framför sig.

Inspelningen har pågått i en månad nu. Per Simonsson reflekterar över hur roligt de har.

– Det är otroligt roligt att jobba med Robert Gustavsson. Det är som en liten gåva när man är regissör. Han är så erfaren, professionell, extremt rolig och tekniskt duktig. Man har roliga dagar, säger han.

Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet heter serien och den är i sex delar. Den väntas ha premiär på C More och TV4 senare under 2019.

– Vi hoppas att den ska gå runt årsskiftet men det är inte bestämt än när det blir.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons