Annons
Familj

Efter volontärresan – Emma samlar in pengar till flickor i Tanzania

Under volontärresan till Tanzania var ulricehamnaren Emma Gustavsson en del i ett team som stöttar flickor i frågor som självförtroende, kroppen och det skambelagda ämnet mens. De hjälper även flickorna att sy upp varsin binda. Nu när Emma har kommit hem fortsätter hon att hjälpa till och har startat en pengainsamling med sina två vänner från resan.
Ulricehamn • Publicerad 26 november 2019
Emma Gustavsson under volontärresan i Tanzania.
Emma Gustavsson under volontärresan i Tanzania.Foto: Privat

Emma Gustavsson har bytt värmen i Tanzania mot vinterkylan i Ulricehamn. Minnena från volontärresan till staden Moshi värmer dock fortfarande.

– Jag saknar det varje dag, hela kulturen att man är tacksam och hjälper varandra, säger hon.

Annons

Tillsammans med sina barndomsvänner Selma Skog och Saga Ehn tillbringade hon i somras två och en halv månad med att hjälpa till på Simbas footprints foundation. Där arbetade hon på organisationens aktivitetshus i stadsdelen Majengo. Dit kommer barnen efter skolan för att spela fotboll, pyssla och leka. Det är ungefär som ett fritids.

”Jag har alltid haft som dröm att åka på en volontärresa. Jag har ett driv att hjälpa andra och vill förändra världen. Man kan göra det lilla i alla fall” säger Emma Gustavsson.
”Jag har alltid haft som dröm att åka på en volontärresa. Jag har ett driv att hjälpa andra och vill förändra världen. Man kan göra det lilla i alla fall” säger Emma Gustavsson.Foto: Moa Carlsson/UT

– Där får barnen vara barn. Hemma får ofta tjejerna laga mat, tvätta och hjälpa till att ta hand om sina småsyskon, säger Emma Gustavsson.

Organisationen hjälper också till på de lokala skolorna. Personalen stöttar bland annat barn som har svårt med engelska. De leder också en tjejgrupp, som heter Binti yetu (swahili för ”våra döttrar”) i skolorna för flickor mellan 12 och 15 år. Där är Emma engagerad.

– Om man stärker unga tjejer så att de blir starka i sig själva är det ett framsteg i samhället och man kommer en bit på vägen, säger hon.

– Vi kunde prata om hur det är att vara tjej i Sverige och i Tanzania. Vi har samma kroppar och samma problem.

Skolpaketen kunde delas ut tack vare insamlingen. Här sätts de ihop.
Skolpaketen kunde delas ut tack vare insamlingen. Här sätts de ihop.Foto: Privat

Vid ett tillfälle berättade de svenska tjejerna om första gången de fick mens och att deras mammor följde med till affären för att köpa bindor.

– Flickorna började skratta och vi undrade varför. Det är dyrt med bindor i Tanzania så de sa ”det är klart att ni kan göra det, ni som har så mycket pengar”.

När Emma Gustavsson lämnade Moshi och Tanzania fick hon en tröja där barn på Simbas footprints aktivitetshus hade skrivit hälsningar.
När Emma Gustavsson lämnade Moshi och Tanzania fick hon en tröja där barn på Simbas footprints aktivitetshus hade skrivit hälsningar.Foto: Moa Carlsson/UT

En gång om året hjälper organisationen de omkring 270 flickorna att sy upp varsin egen tygbinda. De ordnar mallar, tyg, tråd och nålar och visar sedan flickorna hur de ska göra.

När Emma och vännerna kom hem till Sverige i september kände de att de ville fortsätta hjälpa till. Nu har de startat en insamling till förmån för tjejgruppen. Genom att höra av sig till företag och nå ut med information på sociala medier hoppas de att personer vill bidra med pengar.

Under sista lektionen med tjejerna i gruppen Binti yetu fick eleverna två par nya underkläder var för att underlätta deras vardag.
Under sista lektionen med tjejerna i gruppen Binti yetu fick eleverna två par nya underkläder var för att underlätta deras vardag.Foto: Privat

Målet är att få ihop 25 000 kronor. Pengarna ska gå till Binti yetus verksamhet och ge varje flicka möjligheten att sy upp fem bindor. Att bara ha en tygbinda innebär en infektionsrisk eftersom den kanske inte hinner torka ordentligt mellan tvättarna. Flickorna ska också få en tygpåse att förvara bindorna i.

Annons

– Tjejerna får hjälp med hur man syr bindorna, vad man ska tänka på och hur man tvättar dem. När man är 12 till 15 år kan det vara skämmigt att prata om menstruation, säger Emma Gustavsson.

När hon och vännerna ordnade en insamling under volontärresan valde många från Sverige att skänka pengar. De 11 000 kronorna som samlades in gick till 21 skolpaket och skoluniformer, en snurrgunga, en balansgunga, renovering av toalett och duschrum på aktivitetshuset samt målarfärg för att måla om staket och dörrar.

De insamlade pengarna gick bland annat till att renovera toaletter och duschrum.
De insamlade pengarna gick bland annat till att renovera toaletter och duschrum.

– Det gör stor skillnad. Jag har sett det med egna ögon, säger Emma Gustavsson.

Nästa höst planerar hon att återvända till Moshi i Tanzania. Tanken är att arbeta med tjejgruppen binti yetu i ett helt år.

Flickorna får hjälp en gång om året att sy sina egna bindor av tyg.
Flickorna får hjälp en gång om året att sy sina egna bindor av tyg.Foto: Privat
bild 1/4
Moa Carlsson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons