Annons
Kind

Bergkvara lämnar Tranemo för Skene – utan att meddela kommunen

Bergkvara buss ska flytta sin växel från Tranemo. Bokning av färdtjänst kommer då inte längre skötas lokalt, vilket Tranemo kommun inte blivit informerade om.
– Har inte fått någon signal om det.
Tranemo • Publicerad 21 april 2020
I framtiden kommer telefonväxeln som tar emot bokningar av färdtjänst och skolskjuts hos Bergkvara buss finnas i Skene och Göteborg istället för i Tranemo.
I framtiden kommer telefonväxeln som tar emot bokningar av färdtjänst och skolskjuts hos Bergkvara buss finnas i Skene och Göteborg istället för i Tranemo.Foto: Anna Sjödin

Sedan två år tillbaka ansvarar bussbolaget Bergkvara buss för skolskjuts och färdtjänst i Tranemo kommun. Nu har bolaget bestämt att all administration för skoltrafik och företagets taxiverksamhet ska flyttas till Skene och Göteborg.

Detta är en del av en större omorganisering som bolaget genomför i hela region Väst. Simon Sandberg är presskommunikatör på Bergkvara buss och säger att förändringen inte ska påverka servicen.

Annons

– Att leda trafik som utförs på en annan plats än där man rent fysiskt utför arbetet är snarare regel än undantag, det är så det går till. Jag ser inga konstigheter med det, säger Simon Sandberg.

Att administrationen flyttar till just Skene säger han beror på att de har en större depå än den som finns i Tranemo.

– Skene ligger geografiskt nära Tranemo också så vi antar att man har en viss kännedom om regionen där med.

Skolskjuts och färdtjänst ska fortsätta i Tranemo som vanligt, men för att boka sker kontakten med kontoret i Skene, med uppbackning från företagets avdelning i Göteborg. När BT når Tranemos kommunchef Carita Brovall har hon inte fått höra talas om flytten.

– Det här var en nyhet för mig. Det är inget som kommunen har fått veta på någon officiell väg, säger Carita Brovall.

Tidigare sköttes skolskjutsen och färdtjänsten av flera lokala taxi- och bussbolag. När avtalet med Bergkvara ingicks 2018 väckte det uppmärksamhet då det fanns oro bland invånarna för hur det skulle påverka servicen, något som BT skrivit om tidigare.

Tranemos kommunchef Carita Brovall har inte blivit informerad av de ansvariga på Bergkvara buss, som har huvudkontor i Kalmar, att de tänker flytta administrationen från Tranemo.
Tranemos kommunchef Carita Brovall har inte blivit informerad av de ansvariga på Bergkvara buss, som har huvudkontor i Kalmar, att de tänker flytta administrationen från Tranemo.Foto: Anna Sjödin

Situationen med det nya bussbolaget blev dock bättre än många hade väntat sig, något som Carita Brovall intygar.

– Jag har förstått det som att det fungerar bra. På det stora hela har vi inte haft anledning att vara kritiska. Det har varit någon enstaka chaufför som vi haft synpunkter på, men då tyckte vi att Bergkvara tog situationen på allvar.

Carita Brovall berättar att då det är hon som kommunchef som tecknat avtalet med Bergkvara borde bolaget meddela kommunen officiellt när de planerar en förändring.

– Om det gått inofficiellt vet jag inte, men när en större förändring ska genomföras brukar man ta upp det formellt med den upphandlande parten, och jag har inte fått kännedom om det här.

Än är det inte bestämt när flytten ska ske. Avtalet med Bergkvara buss gäller till 2022. Därefter finns möjlighet att förlänga kontraktet ytterligare fyra år.

Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons