Annons
Innehåll från THAI SWE FESTIVAL

Ulricehamnare arrangerar Göteborgs thaisvenska succéfestival

På fredag drar Sveriges största thaisvenska festival THAI–SWE i gång. I tre dagar bjuds det på härliga dofter från ett 40-tal foodtrucks och matstånd, spännande aktiviteter och framför allt massor med livemusik med bland annat Drängarna, Buaphan Thangso och Dj.Raptor.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Eventet, som väntas dra uppåt 15–20 000 besökare, håller till vid Bananpiren i Göteborg. Men det är en trio från Ulricehamn och Falkenberg som står bakom den populära folkfesten som slagit publikrekord sedan starten 2019.

– Det ska kännas som att komma till Thailand med foodtrucks och matstånd där det sprids goda matdofter av chili och grill, säger Simon Timhede som arrangerar festivalen tillsammans med sin fru Nadear Timhede och sin mor Kannika Nylander.

”Vi älskar att gå på festivaler, vem älskar inte det?”

Trion är vana eventarrangörer som arrangerat mindre konserter på olika klubbar i Göteborg i flera år. Allt började med en galen idé, berättar Simon.

– Vi vill göra något gemensamt för det thailändska folket och svenskarna. För vi vet ju att många svenskar älskar Thailand, maten och kulturen. Det passar ju extra bra i år med en festival eftersom Göteborg fyller 400 år och Thailand och Sverige även firar 155 år av vänskap!

Simon och Nadear Timhede från Ulricehamn och Kannika Nylander är trion bakom thaisvenska festivalen som går av stapeln fredagen den 30 juni.
Simon och Nadear Timhede från Ulricehamn och Kannika Nylander är trion bakom thaisvenska festivalen som går av stapeln fredagen den 30 juni.

Festivalen pågår i tre dagar 30 juni till 2 juli. Vilken dag får man inte får missa?

– Hm, jag skulle säga att både fredag och lördag är ett måste. Fredag kör vi med endast svenska artister och DJ:s som vilken svensk festival som helst. En av DJ:arna Mr DEEJAY är faktiskt från Ulricehamn. Senare på kvällen intar Drängarna scenen och kör sin typiskt ”svenska” musik, säger Simon.

– Det är det som är hela grejen med festivalen. Vi blandar svenskt och thailändskt. Vi skulle kunna ta in större mer internationella artister med då förstör vi ju konceptet.

På lördag blir det enbart artister och DJ:s som flugits in direkt från Thailand för att uppträda. Totalt blir det ett 20-tal artister.

– Publiken brukar precis som artisterna vara väldigt blandat. 50/50 svenskar och thailändare från hela Skandinavien. Sen har vi campare som åker med husbil ända från Tyskland, säger Simon.

Uppåt 20 svenska och thailändska artister uppträder under THAI-SWE-festivalen första helgen i juli. Foto: Mats Jungmyren
Uppåt 20 svenska och thailändska artister uppträder under THAI-SWE-festivalen första helgen i juli. Foto: Mats Jungmyren

Thaifestival har funnit i många år i Stockholm och det är oftast Thailands ambassad som arrangerar. Där har det även dykt upp privata arrangörer senaste åren.

– Men det fanns inget liknande i Göteborg. Då fick min fru Nadear idén om att starta upp en musikfestival med massa foodtrucks och marknad där. Jag var otroligt skeptisk. Men det blev en succé, trots att det är mycket jobb.

Förra året kom 12 000 besökare på tre dagar och nu när festivalen flyttar ut till Bananpiren räknar Simon med ett nytt publikrekord.

– Under själva festivalen gör jag inte så mycket faktiskt mer än att gå runt och heja på folk och njuter. Vi älskar att gå på festivaler, vem älskar inte det?

Här är alla artisterna

Fredag 30 juni

• DRÄNGARNA

• MRDEEJAY

• PHUSX

• DJ.RAPTOR

• U-DANCE

• TRADITIONAL THAI SHOW

Lördag 1 juli

• BUAPHAN THANGSO

• MÄN JETSADA

• DJ.RAPTOR

• OLIKA ARTISTER

• MUAY THAI SHOW

Söndag 2 juli

• TONG COVER SHOW

• OLIKA ARTISTER

• FAKIRSHOW

• OLIKA AKTIVITETER

Thailand + Sverige =155 år av kärlek!

I år har det gått 155 år sedan första vänskapsavtalet mellan Thailand och Sverige skrevs. Det blev en officiell start på diplomatiska förbindelser länderna emellan. Thai Swe Festival är en symbol för den gemensamma vänskapen och de starka förbindelserna. Festivalen arrangerades i Göteborg första gången 2019. Sen dess har eventet vuxit och blivit ännu större. Arrangörerna räknar i år med publikrekord på 15–20 000 besökare.

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se