Ulricehamn

Varför firar du jul?

Ulricehamn Artikeln publicerades

För att få julklappar. För att träffa släkten. För att det är tradition. Eller för att fira Jesu födelse?

UT har ställt dagens viktigaste fråga.

<span class="fig-caption-title">Patricia Altamirano:</span>INJECT_ARTICLE_MIDDLE_SIDEBAR Jag firar av jul av religiösa skäl. För egen del är jag jude vilket innebär att vi firar något som kallas Hanukka, som är ungefär samtidigt. Det är alltså inte jul vi firar utan något annat. – Men för barnen och barnbarnens skull firar jag jul. Hos oss blir det lite av en blandning mellan det kristna julfirandet och Hanukka.
Foto:
Patricia Altamirano:
 Jag firar av jul av religiösa skäl. För egen del är jag jude vilket innebär att vi firar något som kallas Hanukka, som är ungefär samtidigt. Det är alltså inte jul vi firar utan något annat. – Men för barnen och barnbarnens skull firar jag jul. Hos oss blir det lite av en blandning mellan det kristna julfirandet och Hanukka.
<p><span class="fig-caption-title">Elias Zakhour:</span> Julen är en traditionell, kristen högtid, det är därför vi firar den. Det är Jesu födelse som firas. För oss är det självklart. Bland annat går vi i kyrkan. Jag tänker julen kan vara ett tillfälle där Jesus får födas igen och igen för oss människor.<ul><div class="market-link-container">
  <div class="market-message-container">
          <h3> ERBJUDANDE! </h3>
            <a href="#" data-unique-link="artikel" data-link-package="ut_digitalt_1kr" class="plus-marketing-button" target="_self" title="Fri tillgång till allt på ut.se. Endast 1 krona första månaden.">
        Fri tillgång till allt på ut.se. Endast 1 krona första månaden.
      </a>
      </div>
</div>
<li id="gmadwidget-48" class="widget GmAdWidget"><!-- UT Mobil 2 -->
  

<div id="EAS_fif_8691" class="lazyThis" data-screenAmount="0,7"  data-maxwidth="320px" data-adName="UTMobil2" ></div>


  
<div style="display:none" id="key_word_8691" data-keywords=""></div>


<script type="text/javascript">
  var metas = document.getElementsByTagName('meta');
  var pageClass = '';
  var adTags;

  for (var i=0; i<metas.length; i++) {
    if (metas[i].getAttribute("name") == "cXenseParse:pageclass") {
     pageClass = metas[i].getAttribute("content");
    }
    if (metas[i].getAttribute("name") == "keywords") {
     adTags = metas[i].getAttribute("content");
     adTags = adTags.replace(/ /g, "+");
     adTags = encodeURI(adTags);
    }
  }

  adTags = adTags.replace(/,/g, "|");

  adTags = ';EASTTags=' + adTags ;
  var eas_tags = document.getElementById('key_word_8691').getAttribute('data-keywords');

  if (eas_tags === '' || eas_tags === '|'){
      eas_tags = adTags;
  }
  else {
      eas_tags = ';EASTTAgs=' + eas_tags;
  }

  var easTargeting = '';
  
        if (typeof cX !== 'undefined') {
        var segments = cX.getUserSegmentIds({persistedQueryId:'fae8b870ff3293797c73a4aa80a04554c34ce025'});
        easTargeting = (segments && segments.length) ? '&EASTCxenseSegments=' + segments.join('|') : '';
    }
    var sidebar = document.getElementById("EAS_fif_8691").parentNode.parentNode;
  if (sidebar.className.split(" ").indexOf("wp-sidebar") === -1) {
    sidebar = false;
  }

    AdHandler.registerAd({
    adSpaceId: "8691",
    sidebar: sidebar
  });

  EAS_load_fif("EAS_fif_8691", "/EAS_fif.html", "http://eas.ut.se/eas?cu=8691;cre=mu;js=y;encoding=utf-8;pageviewid=" + EAS_pageviewid + ";target=_blank" + eas_tags + ';EASTpageclass=' + pageClass + ';' + easTargeting, 0, 0);
  setTimeout(function(){
    AdHandler.registerLoadedAd("8691");
  },2000);
</script>
</li>
</ul>
Foto:

Elias Zakhour: Julen är en traditionell, kristen högtid, det är därför vi firar den. Det är Jesu födelse som firas. För oss är det självklart. Bland annat går vi i kyrkan. Jag tänker julen kan vara ett tillfälle där Jesus får födas igen och igen för oss människor.

<span class="fig-caption-title">Ingela Sjögren:</span> Det är en gammal tradition. Numera är det mest för barnen och barnbarnen som vi firar. Med julklappar och julmat. Men i bakhuvudet för min del är julen en tradition som firas till minne av Jesu födelse. Då jag var barn läste man julevangeliet. Fortfarande någon gång i bland har jag gått i julotta.
Foto:
Ingela Sjögren: Det är en gammal tradition. Numera är det mest för barnen och barnbarnen som vi firar. Med julklappar och julmat. Men i bakhuvudet för min del är julen en tradition som firas till minne av Jesu födelse. Då jag var barn läste man julevangeliet. Fortfarande någon gång i bland har jag gått i julotta.
<span class="fig-caption-title">Hans-Åke Andersson:</span> Av tradition. Vad som är grunden? Det bara är så, man firar jul, det är självklart. Men i grunden... Ja, det är ju Jesus som är grunden. Jul firas till minne av Jesu födelse. Det är faktiskt därför som vi firar jul.
Foto:
Hans-Åke Andersson: Av tradition. Vad som är grunden? Det bara är så, man firar jul, det är självklart. Men i grunden... Ja, det är ju Jesus som är grunden. Jul firas till minne av Jesu födelse. Det är faktiskt därför som vi firar jul.
<span class="fig-caption-title">Cajsa Söderberg:</span> För att få gemenskap med familjen. För att träffa nära och kära.
Foto:
Cajsa Söderberg: För att få gemenskap med familjen. För att träffa nära och kära.
<span class="fig-caption-title">Kamrai Johansson:</span> Jag har börjat fira jul efter att jag flyttat hit och gift mig. Det gjorde jag för tio år sedan. Innan dess firade jag inte jul. Jag vet inte varför det firas jul.
Foto:
Kamrai Johansson: Jag har börjat fira jul efter att jag flyttat hit och gift mig. Det gjorde jag för tio år sedan. Innan dess firade jag inte jul. Jag vet inte varför det firas jul.
<span class="fig-caption-title">Anne-Marie Svensson-Krantz:</span> På ett sätt är det en jättesvår fråga. Men ändå inte. För egentligen firas jul till minne av Jesu födelse. Men jag tror inte det är så många som tänker på det i dag. Numera verkar julen mest handla om mat och julklappar i överflöd. Trots att vi vet grunden för julfirandet så följer vi med i strömmen.
Foto:
Anne-Marie Svensson-Krantz: På ett sätt är det en jättesvår fråga. Men ändå inte. För egentligen firas jul till minne av Jesu födelse. Men jag tror inte det är så många som tänker på det i dag. Numera verkar julen mest handla om mat och julklappar i överflöd. Trots att vi vet grunden för julfirandet så följer vi med i strömmen.
<span class="fig-caption-title">Staffan Nylander:</span> Egentligen är det för att vi som barn blev itutade att det var för att man ska ha julklappar på julafton. Men som vuxen är det ett tillfälle att träffa familjen och umgås. Har man bara möjlighet att vara ledig från jobbet så är det umgänge med familjen som gäller.
Foto:
Staffan Nylander: Egentligen är det för att vi som barn blev itutade att det var för att man ska ha julklappar på julafton. Men som vuxen är det ett tillfälle att träffa familjen och umgås. Har man bara möjlighet att vara ledig från jobbet så är det umgänge med familjen som gäller.
<span class="fig-caption-title">Annika Karlsson:</span> Det är absolut inte av religiösa skäl. Det är tradition, att träffa familjen och njuta av livet.
Foto:
Annika Karlsson: Det är absolut inte av religiösa skäl. Det är tradition, att träffa familjen och njuta av livet.