Ulricehamn

Beslut: Ny polisskola till Borås

Borås Artikeln publicerades
Arkivfoto. Högskolan i Borås.
Foto: Andreas Carlsson
Arkivfoto. Högskolan i Borås.

På måndagen blev det klart att polisen vill se en ny polisskola i Borås.

Regeringen har sagt att det ska bli två nya polisskolor. Sedan tidigare är det klart att en hamnar i Malmö. Under måndagen hade polisen bestämt var man vill att den andra ska hamna.

– Polisen rekommenderar Borås och vi kommer förstås följa den rekommendationen, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Utbildningen beräknas starta till vårterminen 2019 och kommer ha 144 platser.

Två andra högskolor hade ansökt om att få polisutbildningen. Dessa var Högskolan Väst i Trollhättan och Högskolan i Halmstad.

Polisområdeschef Lena Matthijs är glad över beslutet och tror bland annat att möjligheten att rekrytera elever är bra i Boråsområdet.

– Jag har redan varit i kontakt med flera som är intresserade av att bli poliser men som valt att stå över för att utbildningsorterna ligger för långt hemifrån. Så jag tror att vi kommer få se en kraftig ökning av antalet sökande till polisen, säger hon till P4 Sjuhärad.

Dock är det inte hundra procent klart att polisskolan verkligen blir av.

Liberalernas rättspolitiske talesperson, Roger Haddad, har sagt att han tycker det är fel att starta nya polisutbildningar. Han har också sagt att det inte är självklart att den blir av om det skulle bli ett regeringsskifte.