Ulricehamn

Klart vad som händer med Sjögunnarsbo

Marbäck Artikeln publicerades
Foto: Pernilla Rudenwall

Det gamla vårdhemmet Sjögunnarsbo i Marbäck kommer att rivas.

Den stora och anrika byggnaden brann i somras. Resterna av byggnaden har sedan dess stått orörd. Det har varit risk för ras och därför farligt att gå in i byggnaden.

Nu har ägarna Weland Stål fattat beslut om vad som ska hända med huset.

– Det är rivning som är utfallet av diverse utredningar, säger Jens Helgesson på Weland stål.

Företaget har tagit beslutet i samråd med försäkringsbolaget. Enligt Jens Helgesson var rivning egentligen det enda rimliga alternativet. Men samtidigt var det inget lätt beslut.

– Det är ett gammalt och fint hus men med tanke på skadorna fanns inte mycket att välja på.

Han säger att de har fått rivningslov och att det nu pågår en upphandling av själva arbetet. Rivningen tros vara klar nästa sommar.

Som UT tidigare har skrivit såg polisen ingen naturlig orsak till branden och utredde den som misstänkt mordbrand.

Till saken hör att den övergivna byggnaden har varit känd för att locka ovälkomna besökare.

Men polisen kunde inte göra någon teknisk undersökning eftersom det inte gick att gå in i byggnaden på grund av rasrisken. I slutet av sommaren la polisen ner utredningen.

– Vi har ingen misstänkt gärningsman och vi har inte kunnat göra någon teknisk undersökning på grund av att varken vi eller räddningstjänsten har kunnat gå in i byggnaden eftersom rasrisken som fortfarande förekommer, sa Malin Kannius från polisen i Ulricehamn när UT skrev om Sjögunnarsbo i slutet av september.

Fakta

Kommunen köpte Sjögunnarsbo billigt

Sjögunnarsbo invigdes 1916 och byggdes för att vårda tuberkolossjuka. Det hade då 130 vårdplatser.

Från 1962 och in på 90-talet användes Sjögunnarsbo som sjukhem för äldre.

1971 rustades byggnaden upp för cirka 3,8 miljoner kronor.

Det gjordes försök att avveckla sjukhemmet och driva kursgård och hälsohem. Inget av detta lyckades dock och 1994 gick företaget som ägde fastigheten i konkurs.

Då bedrev man äldreomsorg i lokalerna men det bestämdes att den verksamheten skulle avvecklas. De äldre fick flytta till Hökerumsgården eller Hester.

1998 gick kommunen in och köpte fastigheten. Då betalade man bara 700 000, vilket var betydligt mindre än vad fastigheten hade värderats till. Motivet för att köpa var att få kontroll på vad fastigheterna ska användas till. Tanken var att sälja vidare när rätt spekulant dök upp.

Sjögunnarsbo är mer än bara själva sjukhemmet. I köpet ingick flera villor, gamla personalbostäder, ekonomibyggnader och cirka 50 hektar mark.

Weland stål köpte fastigheterna för 2,9 miljoner, vilket man ändå ansåg vara en bra affär eftersom man inte hade fått köpa till det pris som kommunen fick. Det blev alltså en bra affär både för kommunen och Weland stål. Kommunen tyckte också att man fått en bra ägare som hade långsiktiga planer.

Staffan Gunnarsson på Weland stål sa till UT 1998 att man först och främst skulle rusta upp bostäderna och få så mycket som möjligt uthyrt.

Man hade också planer för sjukhemmet men ville inte avslöja dem.

– Här måste man skapa någonting nytt. Vi har vissa idéer, sa han.

Visa mer...

Se bilder från Sjögunnarsbo förr och nu:

Se bilder från branden:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.