Ulricehamn

Hela Ulricehamn i kakformat

Ulricehamn Artikeln publicerades
Rådhuset, med karamellfärgad glasyr som målarfärg. 5 bilder
Foto:Pernilla Rudenwall
Rådhuset, med karamellfärgad glasyr som målarfärg.

Ulricehamn den knapriga staden. Så kan eleverna i Ulrikaskolans klass 6A och 6B beskriva sitt verk. Ulricehamns mest kända byggnader har avbildats som pepparkakshus.

Det är tradition att sexorna på Ulrikaskolan bygger att landskap av pepparkaksdeg inför jullovet. I år tog 6A och 6B världscupen i skidor som utgångspunkt när de började planera arbetet.

– Eleverna funderade över vad de känner stolthet för i Ulricehamn. Kallbadhuset, Folkets hus, Lassalyckan och Rådhuset var exempel på det, säger Helene Rask som är lärare på skolan.

När urvalet var gjort började byggprocessen för eleverna.

– Det första vi gjorde var att titta på bilder av husen i UIricehamn och utifrån dem göra ritningar. Nästa steg var att bygga husen i kartong och med kartongen som mönster skar vi sedan ut delarna i pepparkaksdeg, säger Malva Jacobsson, en av byggmästarna.

Alice Udd förklarar vidare hur de färgade fönstren på Norra stranden kommit till och att rutorna i rådhuset är gjorda av gelatin.

– Fast allt går inte att äta. Vi fick använda en tvättmaskinsslang som rutschbana till tornet i Ulricaparken, säger Udd.

Helene Rask förklarar att det är många skolämnen involverade i projektet. Teknik, matematik och bild är de tre främsta.

– Dessutom lär sig eleverna att samarbeta, säger hon.

Så var det där med världscupen i skidor. Ett tema som går igen på många ställen i Ulricehamn den här vintern. Eleverna har gjort läktare till skidstadion, en pistmaskin som plogar snö (i form av marshmallows) och bredvid stadion står UIF-stugan. Dessutom står det välkommen på 23 olika språk på en stor affisch ovanför pepparkaksstaden.

– Pepparkaksutställningen får stå hela januari tills dess att världscupen är över, säger Helene Rask.

Och sedan äter ni upp den?

– Nej, det gör vi inte. Vi har limmat ihop husen med limpistol, säger Malva Jacobsson och Alice Udd med en mun.