Ulricehamn

Hela Ulricehamn i kakformat

Ulricehamn ,
Rådhuset, med karamellfärgad glasyr som målarfärg.
Foto:
Folkets hus.
Foto:
Alice Udd och Malva Jacobsson, två byggmästare.
Foto:
6 A och 6 B på Ulrikaskolan har gjort Ulricehamn i miniatyr. Allt är skapat i pepparkaksdeg. Utställningen står nu vid skolans huvudentré.
Foto:
Foto:

Ulricehamn den knapriga staden. Så kan eleverna i Ulrikaskolans klass 6A och 6B beskriva sitt verk. Ulricehamns mest kända byggnader har avbildats som pepparkakshus.

Artikeln publicerades 24 december 2016.

Det är tradition att sexorna på Ulrikaskolan bygger att landskap av pepparkaksdeg inför jullovet. I år tog 6A och 6B världscupen i skidor som utgångspunkt när de började planera arbetet.

– Eleverna funderade över vad de känner stolthet för i Ulricehamn. Kallbadhuset, Folkets hus, Lassalyckan och Rådhuset var exempel på det, säger Helene Rask som är lärare på skolan.

När urvalet var gjort började byggprocessen för eleverna.

– Det första vi gjorde var att titta på bilder av husen i UIricehamn och utifrån dem göra ritningar. Nästa steg var att bygga husen i kartong och med kartongen som mönster skar vi sedan ut delarna i pepparkaksdeg, säger Malva Jacobsson, en av byggmästarna.

Alice Udd förklarar vidare hur de färgade fönstren på Norra stranden kommit till och att rutorna i rådhuset är gjorda av gelatin.

– Fast allt går inte att äta. Vi fick använda en tvättmaskinsslang som rutschbana till tornet i Ulricaparken, säger Udd.

Helene Rask förklarar att det är många skolämnen involverade i projektet. Teknik, matematik och bild är de tre främsta.

– Dessutom lär sig eleverna att samarbeta, säger hon.

Så var det där med världscupen i skidor. Ett tema som går igen på många ställen i Ulricehamn den här vintern. Eleverna har gjort läktare till skidstadion, en pistmaskin som plogar snö (i form av marshmallows) och bredvid stadion står UIF-stugan. Dessutom står det välkommen på 23 olika språk på en stor affisch ovanför pepparkaksstaden.

– Pepparkaksutställningen får stå hela januari tills dess att världscupen är över, säger Helene Rask.

Och sedan äter ni upp den?

– Nej, det gör vi inte. Vi har limmat ihop husen med limpistol, säger Malva Jacobsson och Alice Udd med en mun.