Ulricehamn

Brukare glömdes på toa i sju timmar

ULRICEHAMN Artikeln publicerades
Foto:ERIK G SVENSSON

Kommunen gör nu en lex Sarah-anmälan efter att en brukare på ett särskilt boende glömts på toaletten.

Det var i september 2017 som händelsen inträffade på ett särskilt boende i Ulricehamns kommun. Enligt anmälan hjälptes en av brukarna på boendet till toaletten på kvällskvisten och glömdes sedan av. Brukaren upptäcktes efter midnatt av nattpersonalen. Då hade hen suttit på toaletten i sju timmar. Brukaren hade en larmklocka men visste inte hur den skulle användas på grund av sin funktionsnedsättning. I anmälan beskrivs att brukaren var medtagen efter händelsen men inte fått några men fysiskt, eller psykiskt.

– Jag ser väldigt allvarligt på det inträffade, händelser av sådant slag ska bara inte ske. Det är högst beklagligt för brukaren som var med om det inträffade. Jag vet också att den inblandade personalen tyckte att händelsen var väldigt jobbig, säger Nina Landström, verksamhetschef äldreomsorg.

I sin lex Sarah-anmälan skriver kommunen att inga liknande händelser finns anmälda i kommunen, att man slutfört en utredning av händelsen och att man haft akut sjukdom bland personalen under den aktuella kvällen. Dessutom ska personal ha glömt rutinen att sätta på närvarolarmet när brukaren lämnades på toa.

Efter händelsen har avdelningen ändrat sina rutiner för kvällspasset och personalen ska numer se till att varje individ inrapporteras. Dessutom ska samtliga särskilda boende byta innelarm vilket ska ge personalen en säkrare översyn av lägenheterna. Händelsen har även lyfts i ledningsgruppen för att uppmärksamma problemet i hela äldreomsorgen.

– Vi såg att det brast i befintliga rutiner under kvällen och dessa har enheten gått igenom igen. Nu väntar vi svar från IVO för att se om de tycker att vi genomfört tillräckligt med åtgärder eller om de har ytterligare påpekanden till oss, säger Nina Landström.