Ulricehamn

Ännu ett inbrott - säsongen för bostadsinbrott i full gång

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Bara under förra veckan skedde fyra bostadsinbrott i Ulricehamn, och det är under den mörka delen av året som det sker många inbrott.

– Var uppmärksam om något ser märkligt ut, säger Kristian Boo vid polisen i Borås.

Natten till torsdag upptäcktes ett villainbrott på Fredriksberg när de boende kom hem efter semestern. Tjuven hade stulit datorer och smycken.

Senare på torsdagen anmäldes två inbrott i Villastan. Två hus precis bredvid varandra hade drabbats av inbrott och bland annat hade det även här stulits smycken. I båda fallen hade tjuven tagit sig in via balkongdörren.

På fredagen skedde sedan ett lägenhetsinbrott i centrala Ulricehamn. Någon gång mellan elva på förmiddagen och halv tio på kvällen har någon tagit sig in i lägenheten genom att bryta upp dörren.

Kristian Boo, stationsbefäl vid polisen i Borås, säger att det inte har varit ovanligt många bostadsinbrott i Sjuhärad i år. Däremot är det alltid fler bostadsinbrott just vid den här tiden på året och det finns alltså anledning att tänka över hur man skyddar sig.

– Skriv inte på sociala medier att du åker bort. Och om man åker bort en längre tid ska man se till att någon ser över huset, får det att se bebott ut, säger han.

Andra vanliga råd är att förstärka belysningen runt huset, att förvara verktyg och stegar inomhus, att ha lås av god kvalitet eller installera larm.

– Larm är också ett sätt att skydda sig, men det är inte hundraprocentigt, säger Kristian Boo.

Polisen rekommenderar också att man fotograferar och märker sina värdefulla föremål.

– Sedan tycker jag att man ska vara uppmärksam om man ser något märkligt. Ser man en bil som beter sig underligt kan man ta registreringsnumret och ringa oss. Det är ju ändå allmänheten som ser bäst när det sker något märkligt.