Ulricehamn

Åklagare yrkade på 15 års fängelse men 27-åringen släpptes

borås Artikeln publicerades
Foto:Anders Robertsson

27–åringen som är åtalad för mord släpptes efter sista rättegångsdagen. Det ledde till uppståndelse i Borås tingsrätt.

Fredagen var sista dagen under mordrättegången i Borås tingsrätt där en 27-årig ulricehamnare stod åtalad för mord på en 30-årig man. Efter förmiddagens slutpläderingar meddelade tingsrätten att 27-åringen ska släppas från häktet i väntan på dom. Det beskedet ledde till uppståndelse och höjda röster från 30-åringens anhöriga som fanns på plats i tingsrätten. Dom kommer att meddelas 5 maj.

– Att han inte är häktad i väntan på dom tolkar jag som att han inte kommer dömas till mord eller dråp, säger kammaråklagaren Patrik Tilly.

Under slutpläderingen på förmiddagen lyfte Patrik Tilly fram ståndpunkten att det handlar om uppsåtligt våld från den 27-årige mannens sida.

Enligt åklagaren har 27-åringen varit medveten om att han inte var välkommen till den lägenhet som han två gånger under samma kväll i januari knackade på till.

Första gången blev 27-åringen avvisad. När han senare återkom hävdar åklagaren att 27-åringen hade en kniv framme och uppfälld när dörren öppnades av mannen som senare dödas.

Åklagaren säger att han är övertygad om att 30-åringen tog tag i en yxa som låg på ovansidan av en garderob i hallen för att försvara sig, då det är allmänt känt att 27-åringen alltid är beväpnad med kniv. Yxan tog mannen bara för att värja sig.

30-åringens sambo vittnade om att hon inte hörde några ord yttras när hennes sambo öppnade dörren för 27-åringen.

När bråket fortsatte i vardagsrummet vittnade sambon om att den 30-åringen inte hade någon yxa i handen. Han var enligt sambon avväpnad.

Det dödade knivhugget utdelades, enligt åklagaren, i slutskedet av bråket när 30-åringen inte höll i någon yxa.

Åklagaren yrkar på 15 år fängsels för mord i första hand.

Försvaret anser att den åtalade mannan ska försättas på fri fot då han handlat i nödvärn.

Åtalet om mord ska ogillas och det gäller även åtalet om hemfridsbrott.

Från försvarets sida lyfts ståndpunkten att 30-åringen som dödats har en repertoar av våldsanvändning. 27-åringen har träffats av två yxslag och användning av kniv för att försvara sig är rimligt i den situationen.

Försvaret menar att den åtalade mannen utdelat två knivhugg med kraft, övriga sår på den dödade mannen var ytliga och några kan ha uppkommit när mannen föll in i en spegel som krossades.

Det var enligt försvaret otur att ett knivhugg träffade bröstkorgen och blev dödande, den åtalade mannen säger att han inte siktade mot bröstet. Dessutom hade den åtalade mannen blod i ögonen och synen var inte hundraprocentig.

27-åringen avbröt enligt försvaret slagsmålet när han var i överläge och satt över 30-åringen.

– Han hade i den situationen kunnat utdela fler hugg om han ville och det talar mot att han hade ett uppsåt att döda, säger försvarsadvokaten.

Efter huvudförhandlingen ville mannens försvarare Stefan Risö inte uttala sig.

– Jag har egentligen ingen kommentar till rättegången. Min klient är ju försatt på fri fot, sedan får vi vänta tills domen kommer och se vad det innebär.

Att den misstänkte släpps på fri fot efter rättegången kan tyda på att rätten inte anser att det begåtts något brott. Det kan också betyda att man inte tycker att det finns något särskilt häktningsskäl. Häktningsskäl kan vara sådant som att den misstänkte riskerar att försvinna, försvårar utredningen eller fortsätter att begå brott.