Annons

Premiär för nytt lätt sätt att diskutera UT:s artiklar

Nu blir det lättare för läsarna att diskutera innehållet i UT:s olika artiklar – och samtidigt vara trygg med att slippa debattera med ett nättroll.
Ulricehamn • Publicerad 18 december 2018
Från och med nu kan du på ett helt nytt, enkelt och tryggt sätt kommentera innehållet i UT:s artiklar.
Från och med nu kan du på ett helt nytt, enkelt och tryggt sätt kommentera innehållet i UT:s artiklar.Foto: Ifrågasätt

Insändare och debattartiklar är och kommer fortsatt att vara viktiga beståndsdelar i UT.

Men med teknikens möjligheter kommer också nya sätt att föra ett offentligt samtal. Ulricehamns Tidning har ingått avtal med den digitala tjänsten Ifrågasätt. Den har på kort tid börjat användas av dagstidningar som Dagens Nyheter, Dagens Industri, Göteborgs-Posten och Gota Medias-titlar som Borås Tidning.

Annons

Från och med nu öppnar alltså även UT för möjligheten att snabbt tycka till om innehållet i en artikel eller att fortsätta diskussionen med andra läsare.

– En tidning ska vara en flervägsdialog mellan tidningen och den som läser och mellan läsarna. Insändarsidan är fortfarande en fantastisk plats för detta samtal. Men när allt fler läser artiklarna i mobilen eller på datorn vill vi gärna göra det enkelt att föra dialogen där och omedelbart, säger UT:s chefredaktör Lars Näslund.

Så här ser rutan ut längst ner efter varje artikel på ut.se som visar hur och var du kan kommentera.
Så här ser rutan ut längst ner efter varje artikel på ut.se som visar hur och var du kan kommentera.

Dagstidningarna har de senaste åren provat olika modeller för läsarkommentarer. På senare tid har möjligheten att direkt tycka till på till exempel UT.se varit stängd, däremot har dialog kunnat föras på UT:s sida på Facebook.

– Möjligheten att tycka till på Facebook försvinner förstås inte för att vi startar Ifrågasätt-tjänsten. Men den stora fördelen med att kommentera direkt i artikeln på ut.se är att den kräver att den som skriver där skapar ett konto där man identifierar sig. Man kan fortfarande skriva under en signatur eller pseudonym som syns utåt, men så kallade nättroll som ofta har en förmåga att sabotera en seriös diskussion i skydd av att inte identifiera sig göre sig inte besvär, säger Näslund.

Men är ens anonymitet ändå skyddad alltså?

– Ja, den är definitivt skyddad, den som vill skriva under signatur kan göra det, precis som när man skriver en insändare. Men jag hoppas ju att man vill stå för sina åsikter. Det brukar bli en mer givande diskussion då.

Är det svårt att skapa kontot?

– Nej, det är busenkelt. Det är bara att följa den korta instruktionen som finns längst ner i varje artikel på ut.se. Blir det bra diskussioner där tänker vi också då och då trycka synpunkterna i papperstidningen.

Sker det någon kontroll av vad man skriver innan det publiceras?

– Nej, har väl skapat kontot och skrivit något så publiceras det direkt, utan förhandsgranskning. Men Ifrågasätt har personer anställda som efterhandsmodererar, som det heter. En allmänt god ton gäller och publiceras något direkt olämpligt tas inläggen bort. Men det betyder inte att vi vill hålla undan en seriös diskussion i omdiskuterade ämnen.

UT

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons