Arrangörerna överväger prispengar

friidrott Artikeln publicerades
Starten går i 2016 års upplaga av UT-milen. Bara en av de tio bästa herrarna från i fjol har föranmält sig i år.
Foto:Jonas Emtervall
Starten går i 2016 års upplaga av UT-milen. Bara en av de tio bästa herrarna från i fjol har föranmält sig i år.

Damfältet ser spetsigt ut. När det gäller herreliten är läget mer osäkert. Till nästa år överväger UT-milen att införa prispengar.

– Det kan vara en väg att gå, säger Henrik Erickson.

UT-milen har under de fem första upplagorna inte lagt någon större energi på att locka vassa löpare till Ulricehamn. Men Henrik Erickson, ny som tävlingsledare för året, avslöjar att en kursändring kan vara på gång.

– Vi har diskuterat det. Det kan vara en väg att gå att införa lite prispengar och bearbeta lite bättre löpare till kommande år, säger han.

– Vi har väldigt stor bredd på elitfältet. För två år sedan var det 19 löpare som sprang på under 38 minuter, det gör oss till ett av de bästa milloppen i Sverige av den här kalibern. Med det som grund hade det varit roligt att spetsa med några riktigt bra löpare något år. Samtidigt är vi så klart måna om att behålla bredden, som är det viktigaste för oss.

Herrtoppen till lördagens upplaga ser än så länge tunn ut. Av de löpare som var topp tio i fjol är endast nian Andreas Svensson, UIF skidor, föranmäld.

– Men vi räknar med att det tillkommer några lokala skidåkare och löparprofiler. Sen bestämmer sig herreliten sent. Jag tror att alla vinnare genom åren har varit efteranmälda. Men vi har inte fått någon påringning, som vi fick av Anders Kleist för ett par år sedan. Och för orienterarna ligger vi inte jättebra till i år. Det är en tuff långdistans i Swedish League på söndagen och det är nog inte många som vill ha tio kilometer asfalt i benen då, säger Henrik Erickson.

Damfältet ser desto spetsigare ut, med dubbla segraren och rekordhållaren Jenny Johannesson, Mullsjö SOK, i spetsen. Hon utmanas framför allt av UIF:s skidstjärnor Maria Nordström, som vann 2014, och Hanna Falk. VM-fyran i sprint bör med den förbättrade uthållighet hon visade upp under vintern vara mogen för en rejäl rekordsänkning i UT-milen. Falks bästanotering är 41.50 och kommer från hennes senaste start 2014.

Antalet anmälda till UT-milens olika lopp är just nu är 432, varav ett 30-tal till den nya klassen 5 kilometer hjärngympa. Ett hundratal anmälningar brukar tillkomma på tävlingsdagen och i fjol slog barnloppet Grodsprånget, i år omdöpt till Icas Tornsprång, rekord med 268 deltagare.

– Vi har något färre anmälningar än i fjol, men det är ingen stor skillnad. Ser man på hur långloppen utvecklas generellt, så håller vi ändå ställningarna ganska bra, säger Henrik Erickson.

– Det ser ut att bli en fin löpardag på lördag. Kyligt lär det väl bli, men förutom något enstaka år har det alltid varit lite smånarigt på UT-milen. Man får ta det onda med det goda i april.

fakta

Bästa tiderna i UT-milen

BANREKORD

10 km, damer: Jenny Johannesson, Mullsjö SOK, 37.58 (2015).

10 km, herrar: Anders Kleist, IK Akele, 32.03 (2015).

5 km, damer: Emelie Karlsson-Landén, IFK Skövde, 21.09 (2014).

5 km, herrar: Pontus Pettersson, Skillingaryds FK, 16.06 (2014).

2,5 km, flickor: Hilda Westerlund, Grimsås, 11.48 (2016).

2,5 km, pojkar: Livar Hegrestad, IK Ymer, 10.49 (2016).

SNABBAST I BACKEN FRÅN SKOTTEK

Herrar: Morten Marinussen, Din Deli, 5.57 (2015).

Damer: Jenny Johannesson, Mullsjö SOK, 7.05 (2015).

Visa mer...