”Jag har alltid velat bli kapten i Nittorp”

ishockey Artikeln publicerades
Mattias Claar är stolt över kaptensutnämningen i Nittorp. ”Jag vill få de andra att bli bättre och snackar mycket på isen”, säger han.
Foto:Jonas Emtervall
Mattias Claar är stolt över kaptensutnämningen i Nittorp. ”Jag vill få de andra att bli bättre och snackar mycket på isen”, säger han.

Det är inte många spelare som finns i kvar i Nittorp jämfört med när Mattias Claar gjorde sina första säsonger som A-lagsspelare. Därför är det också ganska naturligt att han är lagets nya kapten.

24-åringen är så färsk som kapten att tröjan med ett ”C” på bröstet inte ens har hunnit komma tillbaka från tryckeriet. Vid fotograferingen får han i stället låna en annan tröja. Efter lite hjälp från materialförvaltaren Jonny Söderberg och en tejpbit sitter i alla fall bokstaven där den ska.

– Det känns stort att få vara kapten. Det är något jag alltid har velat bli, att vara en ledare och föregå med gott exempel, säger Mattias Claar.

Något mer skämtsamt tillägger han:

– De kanske inte hade så mycket val heller. Det är väl bara jag och Niklas Persson som har varit med några år och drar upp medelåldern lite.

Vad gör dig till en bra kapten?

– Jag ställer krav både på mig själv och andra. Jag vill få de andra att bli bättre och snackar mycket på isen.

Hestrakillen har trots sin landskapstillhörighet alltid spelat sin hockey i Nittorp. Förutom en säsong, då han testade på det andra naturliga alternativet – Gislaved.

– Det var andra året Nittorp var i ettan. Jag kände att jag hade tappat hockeyglädjen lite, så jag ville testa något nytt. Det ångrar jag inte, för jag har verkligen fått tillbaka glädjen.

Flyttade du också för att få mer speltid och en större roll i ett division 2-lag?

– Nja, jag tror bara att jag skulle komma härifrån, se en annan sorts hockey, träffa nya killar och få en helt ny bild av mig själv på isen. Och det fick jag verkligen. Nu är det riktigt roligt igen.

Och en rolig säsong hoppas han så klart att Nittorp får. Samtidigt är det så klart inte lätt att sia om lagets chanser, i en ny serie och med ett nästan helt nytt lag.

– Svårt, men jag tror faktiskt att den här serien, med fler spelande lag, passar oss bättre än A-serien. Vi kommer att behöva spela rivigt, kriga och ligga på motståndarens backar och då passar det bättre för oss att möta spelande lag.

– Sitter vi efter säsongen och har hamnat på övre halvan, samtidigt som vi känner att vi har utvecklat vårt spel, tycker jag att vi ska känna oss nöjda.

Kaptenen lär få dra ett tungt lass på isen i vinter. Nittorps nuvarande backuppsättning är väldigt ung och egentligen är Claar och letten Reinis Demiters de enda försvararna med rejält med seniorrutin.

Men lite avlastning verkar vara på väg in. Ryske 36-åringen Alexander Medvedev tränar nämligen med Nittorp just nu och förväntas skriva på ett kontrakt inom kort.

– Han har spelat många år i vitryska ligan och även i gamla ryska högstaligan. Han är väl inte snabb på rören som en 25-åring, men däremot klok som en 36-åring. Han är tuff också, trots att han inte är så stor, säger sportchefen Hans Lundström.

Nittorps genrep mot Nässjö har blivit inställt, så nästa uppgift är seriepremiären hemma mot Lund på onsdag.

om laget

Nittorps IK

Hemmaarena: Nittorps ishall

Tränare: Sergei Joukov (första året), Mattias Remstam assisterar

Serie: Hockeytvåan södra B

Placering i fjol: Näst sist i Hockeytvåans fortsättningsserie och nedflyttade efter kval. Fick en friplats när Ljungby drogs ur

Nyförvärv: Tim Norén, mv, Reinis Demiters, b, Ludvig Boquist, c, Alexander Wetterstrand, f, Sakarias Andersson, b, Leonard Rimjans, f, Miks Komuls, f, Artjoms Dasutins, f,

Spelarförluster: Viktor Björk, mv, Linus Bjelke, b, Victor Blom, b, Jonas Gustafsson, b, Markus Pettersson, b, David Andersson, f, Andreas Andersson, b, Kevin Carlsson, f, Johan Dånge, f, Christian Edoff, f, Ludvig Johansson, f, Axel Thulin, f.

Tränaren om försäsongen: ”Vi har jobbat mest med grunderna. Juniorerna har mycket att jobba med, som passningar, puckbehandling och skott. Det är stor skillnad i kvalitet mellan spelarna i gruppen, men det som är bra är att alla vill mycket och är beredda att jobba hårt för att bli bra hockeyspelare. Matcherna har varit upp och ner. Vi förlorade stort mot Bäcken, men har gjort det bra i andra matcher”.

Seriefavoriter: ”Värnamo har förstärkt laget med bra spelare som har levererat i ettan. Flera andra klubbar har också bra lag på pappret. HA74 Sävsjö har också förstärkt, men man vet ju aldrig hur det ser ut på isen”.

Egen målsättning: ”Jag tror att alla har som målsättning att gå upp i division 1. Varför inte i år? Alla vill ju till alltvåan först och främst, Många av killarna tror på oss och vill vara topp fyra. Men vi måste börja med att ta någon seger i början och bygga på det, så att vi kan hitta ett bra spel. Då kommer glädjen och allt annat också.

Nyckelspelare: ”Mattias Remstam, ha ha. Nej, men målvakterna är ju alltid viktigt. Det är viktigt att de spelar bra. Bland utespelarna är det viktigt att någon kliver fram och gör lite poäng. Vem det är spelar egentligen ingen roll, men jag hoppas att vi kan hitta lite spets där också”.

Försäsongsmatcher: Motala–NIK 2–3, Värnamo–NIK 4–3, NIK–Rönnäng 7–1, Bäcken–NIK 8–0, NIK–Sörhaga/Alingsås 3–6, Sörhaga/Alingsås–NIK 0–7

Hockeytvåan södra B: Alvesta, Boro/Vetlanda, HA74 Sävsjö, Jonstorp, Lund Giants, Mjölby, Motala, Nittorp, Nässjö, Olofström, Osby, Värnamo

Visa mer...