Hanna Falk tillbaka på tysk mark

längdskidor Artikeln publicerades
Hanna Falk får lite Düsseldorf-vibbar i Dresden. Att det ska gå fullt lika bra i dag som det gjorde i den andra tyska D-staden för drygt åtta år sedan, vågar hon kanske inte tro på. Men formen känns på uppåtgående.
Foto:Jonas Emtervall
Hanna Falk får lite Düsseldorf-vibbar i Dresden. Att det ska gå fullt lika bra i dag som det gjorde i den andra tyska D-staden för drygt åtta år sedan, vågar hon kanske inte tro på. Men formen känns på uppåtgående.

– Det är lite likt Düsseldorf. Disigt, ruggigt och så floden bredvid, säger Hanna Falk.

Under lördagen är det upp till bevis i en ny tysk stadsprint i fri stil.

Den som kan sin Hanna Falk-historia vet att det nu har hunnit gå drygt åtta år sedan hennes stora internationella genombrott. Vid sprinten i Düsseldorf tog den då 20-årige UIF-åkaren skidvärlden med storm när hon blev Sveriges blott fjärde kvinnliga världscupsegrare genom tiderna.

Efter ganska många år utan fristilssprintar i stadsmiljö på världscupprogrammet är det dags igen i Dresden under lördagen. Och precis som Düsseldorf för åtta år sedan bjuds det på en kort och synnerligen lättåkt bana.

– Det finns en liten backe och det stod ”climb” på en skiss vi fick, men det var inte mycket till klättring. Det var meningen att banan skulle vara 1,4 kilometer, men jag fick 1,1 på min egen gps. Jag tror inte snön räckte riktigt hela vägen, säger Hanna Falk.

Även om hon har breddat sin repertoar och nu även klarar tuffare banor, borde den drygt två minuter långa slingan utmed floden Elbe passa Falk som hand i handske.

– Det tror jag ju. Sen har mitt fokus varit på klassisk stil och att förbättra uthålligheten. Jag har inte tränat specifikt för den här helgen, utan det ska mest bli kul att få komma igång och tävla igen. Det blir viktigt med bra starter. Blir det så löst som när vi tränade blir det inte lätt att ta sig förbi.

Lördagens sprint följs på söndagen av den enda teamsprinten före OS. Falk slåss troligen i första hand med Ida Ingemarsdotter om att få köra i det svenska förstalaget med givna Stina Nilsson.

– Det blir en tuff distans att köra teamsprint. Det är en lätt bana, men det kommer att bli mycket mjölksyra när det är så kort tid emellan sträckorna, säger Hanna Falk.

28-åringen ger ett avspänt intryck när hon möter den lilla svenska presskåren som finns på plats i Dresden. Efter den mindre lyckade inledningen på världscupsäsongen har hon fått träna på egen hand över jul och nyår. Precis som hon vill ha det.

– Det känns som att jag har fått gjort det jag har velat. Först tog jag det lite lugnt i några dagar. Sedan handlar det om att träna mycket, men att börja ganska lugnt. På slutet har jag kört på mer intensivt, med fler fartpass. Jag har försökt härda mig själv så gott det går. Sen kan det kännas bra på träning, men det är ändå tävling som är skarpt läge. Känslan är väl ändå på uppåtgående, tycker jag.

Hanna Falk kommer att få gott stöd utmed banan. Förutom föräldrar, syskon och sambo har ett 15-tal ulricehamnare gjort resan ner till Tyskland.

– Det är kul att de är här. Jag har ofta åkt bra när familjen har funnits på plats, så jag hoppas att det är ett gott omen.

Vilka besked vill du ha i helgen?

– Det är klart att jag hoppas på att få köra många heat och få tuffa genomkörare. Jag vill känna att jag är ett steg upp jämfört med innan jul. Den här tävlingen och nästa helg i Planica är de sista sprintarna innan OS. Det vore skönt att få något bra kvitto de här helgerna. Sen får vi se om det blir den här helgen eller nästa.

Eller båda.

– Eller båda. Helst båda.