Annons

Frisk satsar vidare på amerikansk mark

Det blev inget junior-VM för Bogeåkaren David Frisk. Istället går hans alpina satsning vidare på University of Vermont i USA.
alpint • Publicerad 23 februari 2018
David Frisk tävlar numera i University of Vermonts dräkt.
David Frisk tävlar numera i University of Vermonts dräkt.Foto: Privat

David Frisk, som är född och uppvuxen i Vegby, har i många år bott utomlands tillsammans med sin familj. De senaste åren i Vermont i USA.

Som UT tidigare har berättat tävlade han tidigare i vinter i Sverige och jagade en JVM-plats. Landslagsledningen valde dock att ta med en fartåkare istället för Frisk, som har sin styrka i teknikgrenarna.

Annons

20-åringen tog då beslutet att börja studera på University of Vermont och tävla för skolans skidlag.

Ett helt gäng idrottare som de senaste veckorna har tävlat på OS i Pyeongchang har tidigare studerat på universitetet. Bland dem märks hockeyspelarena Viktor Stålberg, Sverige, och Ryan Gunderson, USA, samt Ida Sargent som brukar tampas med Hanna Falk i längdspåren.

Mest meriterade av de alpina OS-åkarna som har studerat på UVM är norrmannen Jonathan Nordbotten, som varit femma i världscupen som bäst, och kanadensiskan Laurence St. Germain, som hamnade på 15:e plats i samma slalomtävling som Frida Hansdotter tog OS-guld i.

Starten för David Frisk har varit lovande. Av åtta tävlingar har fem slutat med topp tio-placeringar, om man enbart räknar collegeåkare i resultatlistan. Allra bäst gick det i hemmatävlingen i början av februari där han var fyra i storslalom och sexa i slalom.

Just nu deltar i Bogeåkaren i mästerskapet för Eastern Intercollegiate Ski Association och gör han bra i från sig där, kan han även få åka amerikanska universitetsmästerskapen i Steamboat, Colorado, 7 till 10 mars.

David Frisk har även fått ett erbjudande om att följa med svenska juniorlandslaget till ryska mästerskapen senare i mars, och det kan även bli aktuellt att delta i SM i Tärnaby i slutet av samma månad.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons