Sanna har både man och flickvän

Porträtt Artikeln publicerades

Sanna Thörnvall är gift och har flickvän.
– Har man två kakor kan man äta båda samtidigt, säger hon.

Sanna Thörnvall är polyamorös. Det innebär att hon kan ha flera sexuella relationer och kärleksrelationer samtidigt.

– De som lever så här, alltså har relationer med flera samtidigt, de har ju kommit överens om det med samtliga inblandade. Så är det för mig också.

Sanna Thörnvall är gift med en man och har en flickvän. Alla tre känner varandra väl och känner att det fungerar. Hon bor ihop med sin man som inte är ett dugg svartsjuk, konstaterar hon.

Så här har Sanna levt i ett år. Det tog ett tag för henne att komma ut som polyamorös.

– Det var svårt att tänka utanför fyrkanten, alltså utanför mononormen. Jag hymlar inte med mitt sätt att leva, men jag berättar inte för alla heller. Det är inte socialt accepterat och ingen vågar fråga. Därför berättar jag nu i tidningen. Om ingen vet att det finns så är det inte så många som ens vågar fundera på att leva som jag.

– Jag har aldrig förstått varför man inte kan få tycka om fler än en.

Sannas familj och närmaste vänner har dock reagerat med en axelryckning. De flesta konstaterade att det var just vad de kunde förvänta sig av henne. Hennes mamma räknade ut det hela själv och på jobbet vet en del, en del anar men vågar inte fråga.

Finns det inget som är negativt med att leva som polyamorös?

– Jo, men det finns det i monogama förhållanden också. Om jag säjer till min man att jag ska umgås med min flickvän en stund så tycker han att det är okej. De har båda förståelse för om jag vill umgås med den andre en stund.

– Vi är redan som en lite familj. Vi umgås alla tre och gör saker hela tiden.

Sanna och hennes man har pratat om att flytta ihop och skaffa barn. De har kommit fram till att det kommer att bli som att barnet kommer att ha tre föräldrar eftersom de umgås så mycket.

Men vad händer om en fjärde partner kommer in?

– Det vet jag inte. Om jag skulle träffa en ny och blir kär i så tror jag inte att de andra skulle säja nej. Det har jag svårt att tänka mig. Men vi får ta det när det kommer. Jag tror inte det blir några problem.

För att manifestera sin sexualitet reste Sanna till Pride-festivalen i somras. Det var en härlig upplevelse. Det var häftigt för att det var ett så stort arrangemang, men det var lika värdefullt att träffa andra människor som också klassificerar sig som polyamorösa. Att hon var bisexuell konstaterade hon redan under gymnasietiden. Fast hon föredrar att kalla sig själv för pan-sexuell.

– Det innebär att man är sexuellt och emotionellt intresserad av vem som helst. Alltså att man blir kär i personligheten och inte könet.