Fredrik är ny polis i stan

Porträtt Artikeln publicerades

Efter några år i Borås tyckte Fredrik Zetterlund att det kunde vara dags att hitta på något annat. Sedan första september är han nu närpolisbefäl i Ulricehamn.

– Det är lätt att man blir bekväm om man stannar på ett ställe för länge, säger Fredrik Zetterlund om bytet från ingripandepolis i Alingsås till stationsinspektör i Borås, ett byte han gjorde för några år sedan.

Fredrik Zetterlund vill utvecklas och lära sig nya saker. Dessutom tycker han det är roligt att få jobba med många, olika saker. Därför bestämde han sig för att söka tjänsten som närpolisbefäl i Ulricehamn när Sven Petterson gick i pension. Det innebär mindre polisbilsåkning nu än när han till exempel jobbade som polis i Alingsås.

– Men det behöver ju inte betyda att jag bara kommer att sitta här inne, säger han.

Han pratar om sitt nya jobb som en utmaning. Han konstaterar att det inte är någon nackdel att jobba på en liten ort, man kommer nära folket i samhället och man blir inblandad i det mesta på en liten station. Det resulterar i att man får lära sig mycket och som polis blir man allsidig. Han började sin tjänst i början av september och han trivs på sitt nya arbete.

– Jag lär mig något nytt varje dag och jag trivs bra med mina kollegor. Det finns ett stort engagemang bland dem som jobbar här.

Fredrik har jobbar som polis sedan 1995. Vägen till polisyrket var inte riktigt spikrak. Han tog fyra år på sig att gå ut ekonomisk linje på gymnasiet, tack vare ett års studier och basketbollspelande på en high school i USA. Han beskriver sig själv som entusiastisk under gymnasietiden, men kom snart på att han ville göra något annat än att räkna pengar.

– Jag insåg att jag ville jobba med något som var variationsrikt, alltså ha ett jobb med blandade arbetsuppgifter. Visst lockade spänningen med polisyrket lite grand. Men den söker jag inte nu.

1995 anställdes Fredrik och började jobba som så kallad ingripandepolis i Alingsås.

Fredrik beskriver sig själv som en i grunden positiv och trygg människa. Det är en bra förutsättning när man ska hantera livets skuggsidor.

– Är man trygg och mår bra på fritiden så kan man klara av det som händer på jobbet på ett bra sätt. Men det finns ingen polis som helt och hållet släpper det de varit med om på jobbet. Men det gäller att kunna bearbeta det på ett bra sätt.

Vilka utmaningar står ulricehamnspolisen i framtiden?

– Vi har ett generationsskifte som kommer här om några år. Då gäller det att lösa så att yngre människor tar vid. Det får vi göra genom att visa på den positiva stämningen vi har här när vi får hit polisaspiranter.