God morgon

Emma Nordenstedt: Berättelser breddar synen på andra

God morgon Artikeln publicerades

För varje annan människas historia vi tar del av blir världen samtidigt både lättare och svårare att förstå.

Jag hoppas att många av er läste reportaget i tisdagens tidning om Pia Johansson i Marbäck och hennes livshistoria som krigsbarn från Finland. Som så ofta blir historiska och politiska händelser mycket lättare att ta till sig när en enskild människas öde ger kött och blod åt historien.

För den som suktar efter fler levnadsöden från hela Sverige är P4 dokumentär en god källa att ösa ur.

Visste du att en man sköts i huvudet 2003 sovandes i sin säng med en förlupen kula som måste ha kommit från markerna kring statsministerns Harpsund? Hans berättelse finns med bland av radiodokumentärerna.

Där har jag också lyssnat till polisen som rånade en bank i Söderhamn – och som sedan deltog i rånarjakten på sig själv. Historien om kvinnan som förlorade tre döttrar under flykten över Medelhavet är nästan outhärdlig att ta till sig vidden av. Berättelsen om kvinnorna i det lesbiska paret som efter många, många missfall båda blir gravida näst intill samtidigt svindlar åt andra hållet. Båda väntar tvillingar.

Det spelar ingen roll om berättelserna har sitt ursprung i osannolika tillfälligheter eller är en del av större skeenden.

För varje annan människas historia vi tar del av blir världen samtidigt både lättare och svårare att förstå. Du får en pusselbit, men samtidigt upptäcker du att bilden saknar fler bitar än du trodde.

Det skadar aldrig att ha med en tanke varje dag att andra människors liv inte ser ut som ditt, eller som du tror att deras liv ser ut. Troligtvis hjälper det både dig och den du möter.

Tips till dig!

P4 dokumentär finns på SR Play.

Tipsa oss!

Har du en historia att berätta? Hör av dig till Ulricehamns tidning på red@ut.se