Debatt

Vi behöver röra på oss och ha roligt i skolan

Debatt ,

För några veckor sedan fick vår skola reda på att vi inte skulle få ha vår friluftsdag. Vi har alltid haft en friluftsdag att se fram emot och nu tar kommunen bara bort mer och mer roliga dagar för oss elever för att det kostar pengar.

Friluftsdagen borde vara obligatorisk, så att vi elever får lära känna andra människor från andra klasser som vi kanske inte pratar med så mycket. Och vi ungdomar måste röra på oss och vi borde i alla fall få en dag då vi kan få vara hur aktiva som helst.

Vi sitter i våra bänkar varenda dag och även i dom ämnena som är praktiska så har det blivit mer och mer teoretiska moment, till exempel i idrotten så måste vi göra träningsplaneringar och utvärdera efter varje träning och man har inte haft teori länge i idrott, utan det är något som har kommit nu det senaste.

I hemkunskapen lagar vi mindre och mindre mat och mer teoretiskt som till exempel hälsa och nu gör vi en stor inlämning som vi har hållit på med i 16 veckor och inte lagat någon mat på dom lektionerna. Och i slöjden måste vi sitta och göra utvärdering som en inlämning så det tar också lektioner då vi måste skriva istället för att göra saker.

Vi elever skulle prestera mycket bättre om vi får några dagar till exempel en vinterfriluftsdag, då vi får vara ute och umgås med andra och göra något annat istället för att bara gå efter vårt vanliga skolschema.

Kommunen säger att det är på grund av att skolan ska vara gratis och det är jättebra, men ska dom ta bort allt som kostar pengar för det? Om dom tar bort friluftsdagen nu, vad mer kommer dom ta bort? Avslutningsmiddagen för oss som går i 9:an? Själva skolavslutningen? Det kan inte fortsätta så här. Det här är saker som vi har sett fram emot sen vi började 7:an eller till och med tidigare.

Kommunen går plus vartenda år och att hjälpa skolorna med en friluftsdag hade inte varit något problem alls för ekonomin. Kommunen vill att vi ungdomar ska bli mer kulturella, men dom kan inte ens ställa upp på vår friluftsdag.

Så varför tar kommunen bort vår friluftsdag? Helt ärligt ser vi inget problem i att ha den. Vi behöver röra på oss och ha roligt i vår vardag som en omväxling till skolarbetet. Pengar finns, lärare och elever vill ha den, så ställ upp nu!

9C Ätradal