Annons
Kultur

Kultur: Ett liv i trä och tyg

När Gösta Gustafsson dog lämnade han efter sig en stor och varierad egentillverkad samling av slöjd i trä och tyg. I veckan har hela hans produktion visats för första och sista gången.
Hökerum • Publicerad 10 november 2018 • Uppdaterad 12 november 2018
Arne har i veckan visat sin bror Göstas hantverksproduktion.
Arne har i veckan visat sin bror Göstas hantverksproduktion.

Paradis heter en gård som ligger nordöst om Älmestad. Där växte bröderna Gösta och Arne Gustafsson upp. Deras mamma var mycket intresserad av handarbete och lärde ut det till sina söner.

Arne berättar:

Annons

– Brorsan gick sju år i skolan och började sedan jobba på sågverket i Älmestad. Det blev lite för hårt för en femtonåring. Han fick problem, bland annat ont i nacken, så han blev sjukskriven. Det blev terapi för honom att brodera och virka. Senare lärde sig min mor att väva flamskvävnad och det lärde hon också ut till Gösta.

Gösta återvände tidvis till sågverket och jobbade även i skogen en del. Men genom hela livet höll han alltid på med hantverk i trä eller tyg.

– Han ville alltid ha något att göra. Han kunde inte bara sitta still och titta på tv eller något sådant.

Arne har också hållit på en del med hantverk men inte i samma omfattning som sin bror. Själv kom han att utbilda sig inom programmering och har jobbat med det i nästan fyrtio år. Sedan har han lagt mycket tid på att resa, var stugvärd i svenska fjällen senast i somras och har varit i ett 90-tal länder.

Men han har gjort tillräckligt med hantverk för att veta vad som ligger bakom föremålen som nu finns på utställningen, som till exempel den stora korsstygnstavlan.

– Bakom en sådan här tavla ligger det mellan 500 och 1 000 arbetstimmar. Har man inte gjort det vet man inte hur mycket arbete det krävs.

bild 1/9

Till saken hör att Gösta saknade sitt pekfinger på sin högra hand efter en olycka i barndomen.

– Det hindrade honom aldrig. Han var väldigt noggrann. Det är inga hastjobb.

Gösta insjuknade i cancer och avled för ett år sedan, 68 år gammal. Det blev aldrig av att visa upp hans produktion när han levde. Arne berättar att Gösta hade skrivit in i testamentet att han ville ha en utställning efter sin död, och att pengar från eventuell försäljning ska gå till välgörande ändamål.

Så i veckan har sakerna visats i Equmeniakyrkan i Hökerum. Arne säger att det var speciellt att förbereda utställningen. När de började samla ihop allt det som Gösta hade tillverkat blev det väldigt mycket.

Annons

Det visade sig vara virkade dukar, korsstygnstavlor, stolar med broderade sittdynor, flamskvävnad, trätomtar, påsktuppar, träaskar, träskålar, lövsågningsarbeten, kuddar, väggur och ett golvur.

– Jag blev förvånad att han har gjort så hemskt mycket, säger Gösta.

I lördags hade ett hundratal varit och tittat på utställningen och den visades även efter gudstjänsten på söndagen. Därefter tog de anhöriga hand om det som blev kvar.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons