Nyheter

Lär av studentbalen

Hej etnograf. Hej Cityföreningen. Ni missade väl inte studentbalen? Det finns inget i Ulricehamn som engagerar mer än den.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2010

Det kan arrangeras sportevenemang av bästa klass. En världsberömd illusionist kan bråka med vita kaniner i ett tält. Cityföreningen kan locka med brända däck på marknad och banken kan tillsammans med en skäggig kille fixa hit Hammerfall.

Det hjälper liksom inte. Några kommer – men många kommer inte.

Istället.

Låt 200 avgångselever lägga ut några tusen kronor per person i utstyrsel, smink och hår och låt dem sedan vandra från torg till hotell. Voila – succé.

Studentbalen har blivit religion och det tillfälle då Ulricehamns centrum är som mest välfyllt.

Familjärt, javisst. Folkligt, javisst. Farmorsflirt, javisst.

Vad kan vi då lära oss av detta?

Givetvis att det inte är rymdforskning att locka Ulricehamns invånare ur stugorna. Det handlar om att göra något personligt. Att engagera människor handlar alltid om att vinna deras hjärta.

Butiker och caféer har självklart varit snabba och under den tioårsperiod balintresset eskalerat passat på att dra nytta av att 3 000 människor samlas i Ulricehamns centrum en vardagskväll.

Eller inte.

Efter fullgjort arbete vid hotellet vandrade jag gågatan fram vid 18.45. Kinarestaurangen var öppen. Lapp på luckan där. Ströget var öppet. Lapp på luckan där också. I övrigt var det tomt, stilla och öde.

Hade jag varit butiksägare hade jag lockat med extraerbjudanden, gått samman med affärsgrannarna, skapat en happening och försökt få hela centrum att lockas med i karnevalsstämningen.

Men det är jag det.

--------------------------------------------------------------------------

Under strecket

Nyheter med tjuvar som åker fast på spektakulära sättoch bilder på studenter i festkläderlockar massorna till webben. Kan det bli nytt besöksrekord på ut.se den här veckan?

Delar av veckan delar jag med en kille som heter Björn. Att umgås med en etnograf är tankeväckande. Att väcka tankar är också skrämmande. Jag kanske flyttar.

Vi fick ett gäng bilder skickade till oss från en boende vid Tingsholm. Halvakna studenter sprang i måndags runt och lekte på gräsmattan utanför skolan. Ibland är gymnasieklasser i simhallen och badar när jag och junior är där. Mina nakenstudier av unga ulricehamnare säger mig en sak. På 20 år har det hänt otroligt mycket med tonåringarnas fysiska status. Ska vi tala klartext så bygger vi just nu upp en tickande hälsobomb. Studenten är större än någonsin - på flera sätt.

Till sist: De två sämsta investeringarna en avgångselev kan göra är...

1: En t-shirt med texter som "Sitt kvar i skiten - nu lämnar eliten" eller "9B - klassen gud glömde".

2: En avancerad och dyr fotosession i balutstyrsel.

Det är båda saker som inte blir ett minne för livet.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.