Yxmordet: Ulricehamnaren ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Den 22-årige ulricehamnaren som står åtalad för mord efter att ha huggit ihjäl Magnus Natschki ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, enligt Sveriges radio P4 Väst.
Uddevalla • Publicerad 1 november 2018
Uddevalla tingsrätt beslutade i dag om undersökningen.
Uddevalla tingsrätt beslutade i dag om undersökningen.Foto: Carina Carlzon

Beslutet om undersökningen togs i dag och grundar sig bland annat i att mordet filmades och den övertygande bevisningen. Inom fyra veckor ska sedan resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen redovisas för tingsrätten i Uddevalla.

– Den kan få konsekvenser för om han kan dömas till fängelse eller inte, säger domare Lars Bjurström till P4 Väst.

Den 22-årige ulricehamnaren har i rätten berättat att han kände sig tvingad att utföra handlingen av de andra medåtalade och beskrev känslan som att han frös och inte kunde fly. 22-åringens försvarare Björn Hurtig har i rätten hävdat så kallat ”putativt nödvärn” – att 22-åringen trodde sig vara hotad till livet.

Samtidigt som beslutet om undersökningen togs så beslutade även tingsrätten att de övriga tre männen som står åtalade för mord och människorov ska fortsätta vara häktade till dess att domen faller. En 42-årig man som är åtalad för medhjälp till olaga frihetsberövande är inte häktad. De fem åtalade nekar alla till brott.

Anna ClaessonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.