Nyheter

Ytterligare boende öppnas för ensamkommande barn

Trycket på Sveriges kommuner när det gäller ensamkommande flyktingbarn är fortsatt stort. I Ulricehamn startas i vår ett andra boende - och boendet på Ekero i Gällstad blir kvar.
Nyheter • Publicerad 11 december 2014

Ulricehamns kommun tilldelades fem asylplatser för ensamkommande barn inför 2014. Redan tidigt under året ökade den siffran till sju och fram tills december har Ulricehamn berett plats åt 14 barn. Migrationsverkets prognoser visar att det trycket kommer att bestå även under 2015.

Ovanstående utveckling gör att Ulricehamns kommun nu måste tänka om vad gäller boendeplatser för asylsökande barn. I dag bor de flesta på Ekero i Gällstad och meningen var att det boendet skulle vara en kortsiktig lösning under ett år. Ekeros lokaler är inte i bra skick och kommunen utreder framtiden för dessa, även för äldreboendet.

För att lösa situationen låter individ- och familjeomsorgen i Ulricehamns kommun Ekeroboendet finnas kvar och man öppnar upp ett nytt boende på Ridderabecken i Ulricehamn.

– Det är absolut ingen permanentande av Ekero som boende men som läget är nu kan vi inte flytta ut. Dessutom har det uppstått en möjlighet att ta över Riddarebacken 12 där kommunen tidigare drivit ett boende för missbrukare, säger Magnus Andersson som är verksamhetschef för individ- och familjeomsorg.

Att det blir ett centralt boende tycker Magnus Andersson är bra. Han berättar också att kommunen jobbar med lägenhetsalternativ för de äldre barn som kommer till Ulricehamn.

– Jag vill också poängtera att det fungerat bättre än väntat i Gällstad. Trots att det ligger lite avsides och att det är långt från aktiviteter för ungdomarna har de kommit in bra i samhället.

Lösningen på Riddarebacken är en pusselbit. Nu söker kommunen ytterligare bra boendealternativ, helst i Ulricehamn.

– Vi har i hela processen legat långt fram och jag måste säga att Ulricehamn verkar vara en av de kommuner som klarat det hårda trycket av ensamkommande barn bäst, säger Magnus Andersson.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.