Annons

Webb-TV: Här kör UT rakt in i Väggen

Här går UT in i den. Rakt in i Väggen. En perfekt backe för den världscup-publik som vill få fart och plåga på samma gång.
längdskidor • Publicerad 21 januari 2019
”Det gäller att orka trycka på även när man nått krönet”, säger Linus Nygren, elev på skidgymnasiet i Ulricehamn, som på måndagen testade ”Väggen”. UT:s reporter försöker förgäves hänga på.
”Det gäller att orka trycka på även när man nått krönet”, säger Linus Nygren, elev på skidgymnasiet i Ulricehamn, som på måndagen testade ”Väggen”. UT:s reporter försöker förgäves hänga på.Foto: Pernilla Rudenwall

Plågan var sannerligen den mest mest påtagliga känslan som UT:s testare upplevde när vi på måndagsmorgonen testade Väggen.

Här saknas innehåll

Sista del av banan att iordningställas för världscupen har varit just den nya backen som redan har sin namnskylt på plats. 35 nya höjdmeter läggs till femkilometersbanan på Lassalyckan och upp mot krönet har den en lutning om hela 33 grader.

Annons

– Väggen tillför banan en bra utmaning mellan kraftledningen och Ryckåsen, det blir tre backar på kort tid, säger Ulricehamns IF:s löfte Linus Nygren, killen som vet bättre än UT:s team vad han pratar om.

19-årige Linus går fjärde och sista året på skidgymnasiet i Ulricehamn och hängde med oss för att känna på Väggen för första gången. UT var, givetvis, chanslöst att hänga på honom –med USM-stafettguld på meritlistan – när han la in tredje växeln.

Den gör ont, Väggen, när man som vanlig dödlig ska saxa sig uppför. Till vänster UT:s Lars Näslund, till höger susar Linus Nygren iväg.
Den gör ont, Väggen, när man som vanlig dödlig ska saxa sig uppför. Till vänster UT:s Lars Näslund, till höger susar Linus Nygren iväg.Foto: Pernilla Rudenwall

Vad ska världscupåkarna tänka på här?

– Det är nog att anpassa så att man orkar trycka på när man väl är uppe på krönet, man tappar tid annars, säger Linus Nygren.

Som bekant tillkom Väggen för att internationella förbundet, Fis, ville ha mer krävande bana. På köpet har Ulricehamn fått en ny lysande publikplats där både farten nerför och plågan uppför bjuds från första parkett. Här finns dessutom en egen speaker (precis som vid Ryckåsen).

Ja, Väggen kommer att ta ut sin rätt. Ändå får man säga att Ryckåsen (som endast används under lördagen) är en än tyngre utmaning, både på grund av längden och delvis tuffare lutning.

UT:s testare Lars Näslund intill Ulricehamns IF:s och skidgymnasiets Linus Nygren efter testet av Väggen.
UT:s testare Lars Näslund intill Ulricehamns IF:s och skidgymnasiets Linus Nygren efter testet av Väggen.Foto: Pernilla Rudenwall

Den i publiken som tittar noga kommer att kunna se både Linus Nygren och hans gymnasiekompisar till helgen. De ska agera föråkare.

Världscupen återkommer ju hit både 2021 och 2023, hur skulle det vara att stå på startlinjen då?

– Det vore förstås en dröm.

Säger Linus och skejtar elegant bort ut vårt synhåll.

Bakom krönet väntar en lång utförsbacke, som sedan går i en ögla upp i motlutet som fått namnet Väggen.
Bakom krönet väntar en lång utförsbacke, som sedan går i en ögla upp i motlutet som fått namnet Väggen.Foto: Lars Näslund
Lars Näslund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons