Nyheter

Ville inte splittra kommunen

Risken att splittra kommunen i två delar var den främsta orsaken till att skolbeslutet fick en helt ny vändning.
– Det ville vi inte vara en del av, säger kommunalrådet Lars Holmin (M).
Nyheter • Publicerad 31 januari 2013
I fokus kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M).
I fokus kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M).Foto: Henrik Erickson

Måndagens fullmäktigemöte i Sporthallen fick en helt oväntad upplösning. Oppositionen, och publiken på läktarna, blev helt tagna på sängen, när Lars Holmin gjorde helt om i talarstolen.

Men vad händer nu och hur kunde det gå som det gjorde?

UT har låtit Lars Holmin svara på några av de frågor som har dykt upp ur svallvågorna efter mötet.

Hur känns det i dag?

- Det är tyst och lugnt, det känns bra i magen.

Tusentals landsbygdsbor jublar över räddade skolor. Har de anledning till det?

- Det känns skönt att det inte blev en återremiss. Jag är övertygad om att ingen hade vunnit på att fortsätta leva i ovisshet. Arbetet med att höja kvalitén i våra skolor ligger fast. Vi får göra ett omtag.

Var det ett bra eller dåligt beslut, sett ur ett "hela kommunen-perspektiv"?

- Utifrån de förutsättningar som var i måndags var det rätt beslut. Men problemen med att öka kvalitén i skolan ligger kvar.

Vad var det egentligen som till slut gjorde att ni backade i skolfrågan?

- Vi riskerade att splittra kommunen i två delar och det ville vi inte vara en del av. Detta är inte en vi och dem-fråga, utan kvalitén på våra skolor berör oss alla. Tyvärr har inte vårt budskap nått fram.

De argument som ni har använt för att motivera skolnedläggningar, gäller inte de längre?

- De gäller i allra högsta grad och detta sa jag klart och tydligt i fullmäktige. Men Ulricehamn är just nu inte redo för så här stora förändringar.

Skolberedningen har lagt ned ett stort arbete. Var det onödigt, sett i perspektiv av hur resultatet blev?

- Beredningen har fokuserat på de utmaningar som vi står inför och dessa kvarstår. Deras arbete kommer att användas i det fortsätta arbetet. Dokumentet Framtidens skola som de har arbetat fram gäller och är antaget av Kommunfullmäktige.?

Hur ska ni nu lyckas skapa förutsättningar för Framtidens skola?

- Möjligheterna för att skapa framtidens skola handlar inte enbart om skolstrukturer, nu gäller det att använda alla de andra verktygen i verktygslådan.

Vad händer nu?

- Jag är säker på att alla vill ha en skola med bästa kvalité och det gör att arbetet måste fortsätta. Vi har ett ansvar för våra elevers framtid.

Ni underskattade den starka opinionen. Varför blev ni överraskade av den?

- Vi har haft fullt fokus på att ge våra elever en god utbildning. Tyvärr kom frågan istället att handla om skolbyggnader.

Är det något du/ni ångrar i upplägget av skolbeslutet?

- I vårt synsätt var detta ett sätt att stärka skolorna på landsbygden och vi pekade ut vilka skolor vi ville satsa på. Tyvärr kom debatten istället att handla om vilka skolor vi inte ville satsa på. Vi ville ha sex skolor på landsbygden och tre i stan.

Det stora folkliga engagemanget som du pratade mycket om i fullmäktige, hur ska det tas tillvara?

- Jag är övertygad om att detta engagemang kommer att synas i brukarråd, samhällsföreningar och utvecklingsgrupper. Nästa gång kommunen bjuder in till samtal kommer det garanterat att mötas med ett större engagemang än det som beredningen mötte när de bjöd in till möte.

Pressen på många politiker har varit extrem den senaste tiden och en del sägs ha farit illa av kommentarer och konfrontationer. Är det ett problem och hur tacklar ni i så fall det?

- Det är aldrig bra när någon far illa, här gäller det att vi tar vara på varandra. Vi är satta att ta beslut över helheten och det innebär att man ställs inför svåra beslut.

Ni i trepartialliansen tog inte debatten i sporthallen. Hade det inte varit ett bra tillfälle att framföra er åsikt i sakfrågan?

- Jag valde att framföra mina åsikter och Birgit var oerhört tydlig med vad vi tycker. Allt annat hade varit en upprepning.

Något annat du vill säga till kommuninvånarna?

- Fullmäktige har enhälligt antagit Framtidens skola som styrdokument. Det är vårt ansvar att förbättra måluppfyllelsen i våra skolor. Ulricehamn ska finnas på den bästa tredjedelen av Sveriges skolor och inte på en jumboplats. Idag hänger delarna inte ihop och det gör att vi måste styra våra resurser mot det målet. Tyvärr kom detta helt bort i debatten. Det är innehållet i skolan som är det viktiga, inte själva skolbyggnaderna i sig.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.