GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vattenfall: ”Vi undviker nog nya projekt i Ulricehamn”

Vattenfall förlorar drygt tio miljoner kronor på fullmäktigebeslutet. Energijätten lutar nu åt att lämna Ulricehamn helt. ”Framöver undviker vi nog att titta på nya projekt i kommunen”, säger vindkraftchefen Daniel Gustafsson.
Ulricehamn • Publicerad 23 november 2018 • Uppdaterad 23 november 2018
En bild från ett av de informationsmöten som Vattenfall hade bjudit in till för att presentera vindkraftprojektet i Grönahög. Arkivbild.
En bild från ett av de informationsmöten som Vattenfall hade bjudit in till för att presentera vindkraftprojektet i Grönahög. Arkivbild.
Foto: Mariell Dahlström

Det största frågetecknet inför kommunfullmäktiges votering om vindkraftverken i Grönahög var hur Nya Ulricehamns nio ledamöter skulle rösta.

– I vår fullmäktigegrupp har vi inte ensats, utan var och en får rösta på vad man själv tycker och tänker, sa NU:s gruppledare Mikael Levander i UT så sent som i torsdags.

Vad som sedan hände med den oenigheten är oklart, men väl i Stadshuset meddelade Levander att partiet yrkade på ett avslag, varefter alla samlat röstade nej. Efter att nejsidan vunnit kände Levander att han ville hylla ”förloraren” Vattenfall.

– Jag vill faktiskt ge Vattenfall en stor eloge, de har hanterat projektet på ett bra sätt, de har anpassat, lyssnat och samrått, sa Levander från talarstolen.

Nya Ulricehamns gruppledare Mikael Levander höll två anföranden under vindkraftdebatten under fullmäktigesammanträdet på torsdagskvällen. I det senare hyllade han Vattenfalls arbete.
Nya Ulricehamns gruppledare Mikael Levander höll två anföranden under vindkraftdebatten under fullmäktigesammanträdet på torsdagskvällen. I det senare hyllade han Vattenfalls arbete.
Foto: Ulricehamns kommun

På huvudkontoret i Solna fanns på fredagen en mindre nöjd Daniel Gustafsson, utvecklingschef för Vattenfalls landbaserade vindkraftprojekt i Sverige.

– Vi tycker att beslutet i Ulricehamn det är väldigt tråkigt och synd. Vi har jobbat med projektet i cirka fem år och lagt ner mycket tid, kraft och energi för att följa den kommunala planen, lyssna och anpassa utifrån de synpunkter vi fått längs vägen.

Enligt Gustafsson är det många år sedan ett Vattenfall-vindprojekt fått nej efter att en kommun använt sin vetorätt.

– Vi ser många platser där det är svårt att komma fram hos kommunerna, då fokuserar vi förstås inte på dem. Men här har vi jobbat inom ett utpekat område och fått positiva signaler från politikerna, därför har vi valt att jobba på.

Vad händer nu, lägger ni ner projektet i Ulricehamn helt eller förnyar ni ansökan igen?

– Vi ska nästa vecka titta på hur vi ska gå vidare. Men det ser helt klart mörkt ut för projektet, vi behöver en kommunal tillstyrkan.

Vattenfallchefen låter skeptisk till nya vindkraftverksplaner i Ulricehamn.

– Framöver undviker vi nog att titta på nya projekt i kommunen. Vi behöver hyfsat stor trygghet i att man kan komma fram.

Han bedömer att Vattenfall investerat drygt tio miljoner kronor i Boarp/Stigared.

– Beslutet är även tråkigt för markägarna och för det lokala och regionala näringslivet. Om det hade blivit till hade det kunnat ge en hel del jobb och inte minst kunnat bidra till Sveriges klimatmål. Vi har förståelse för det kommunala planmonopolet, men det är olyckligt att få besked om ett nej så här pass sent in i processen.

Lars Näslund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.