Annons

V och MP ansvarslösa – även i pandemin

Alla partier utom två i Ulricehamn var beredda att minska antalet ledamöter i fullmäktige på grund av pandemin. MP och V tar inte ansvar, anser Niclas Sunding (SD).
Debatt • Publicerad 26 maj 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att minska antalet ledamöter hade säkerställt att Ulricehamns kommunfullmäktige även i dessa extraordinära tider kan fullgöra sina samhällsviktiga uppgifter, men med färre ledamöter på plats, anser Niclas Sunding.
Att minska antalet ledamöter hade säkerställt att Ulricehamns kommunfullmäktige även i dessa extraordinära tider kan fullgöra sina samhällsviktiga uppgifter, men med färre ledamöter på plats, anser Niclas Sunding.

En gång i månaden träffas alla partiers gruppledare och kommunalråden. På senaste mötet diskuterade vi antalet ledamöter i kommunfullmäktige och det föreslogs att vi skulle vara 25 stycken på grund av coronapandemin. Genom att gå ner från 49 ledamöter till 25 ledamöter hade detta avspeglat valresultatet proportionerligt.

Nu räknas inte politiska möten som allmän sammankomst och behöver inte följa rekommendationen om maximalt 50 personer. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Nya Ulricehamn och Kristdemokraterna ville ingå en överenskommelse om att vi skulle vara 25 ledamöter.

”Är det så att förlusten av arvodet spelar en avgörande roll?”
Annons

Den här överenskommelsen hade säkerställt att Ulricehamns kommunfullmäktige även i dessa extraordinära tider kan fullgöra sina samhällsviktiga uppgifter, men med färre ledamöter på plats. Samt att vi politiker visar att vi även följer Folkhälsomyndighetens rekommendation om max 50 personer och att vi politiker föregår med gott exempel. Argumenten för en överenskommelse var många från alla partier utom två partier, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Dessa partier var helt emot en överenskommelse om att gå ner från 49 till 25 ledamöter. Ett av argumenten var att Folkhälsomyndighetens rekommendation om max 50 personer inte gällde politiska möten.

Ett flertal kommuner runt om i Sverige har gjort överenskommelse om att gå ner i antalet ledamöter, även riksdagen har gjort detta, då med Vänsterpartiet och Miljöpartiet stöd. Men inte här i Ulricehamns kommun. Det är många som undrar varför inte Vänsterpartiet och Miljöpartiet gick med på denna överenskommelse. Är det så att förlusten av arvodet spelar en avgörande roll? Eller är det så att ni inte kan komma överens om vilka ledamöter som ska närvara?

Vi kan konstatera att Vänsterpartiet och Miljöpartiet inte är beredda att ta ansvar och visa gott föredöme. Genom att agera som ni gjorde så visar ni att Vänsterpartiet och Miljöpartiet inte är något parti att lita på när det är en svår kris i samhället eller ingå en överenskommelse med.

Niclas Sunding (SD), gruppledare och ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons