UT:s förre chefredaktör avliden: ”En förebild”
Född i Säffle 1921 började han efter studier och lång militärtjänst sin journalistiska bana på Karlstads-Tidningen. Via tidningar i Hagfors, Falköping och Gävle kom han 1953 till UT.
Han var chefredaktör under en brytningstid för pressen då många tidningar lades ner av ekonomiska skäl. UT var inte heller en lysande affär men klarade sig tack var en trogen krets av läsare och annonsörer som delade engagemanget för sin ort och dess människor. UT hade under denna tid många små aktieägare som visade stark stöd för sin lokala tidning och Gunnar Högborn har berättat hur de tacksamt nöjde sig med den aktieutdelning som lämnades på årsstämman – en enkel lunch.
Ulricehamns Tidning fyller nästa år 150 år. Under en femtedel av denna tid var alltså Högborn dess publicistiske chef. Han bär en stor del av förtjänsten av att ha byggt upp det förtroendekapital som är mycket betydelsefullt när dagens tidningsledning ska navigera i ett mycket komplicerat medielandskap där nyhetsrapporteringen i snabb takt flyttar till digitala kanaler.
Högborn verkade i en tid då närhet mellan tidning och politik var både vanlig och stor. I Högborns fall betydde det ett starkt engagemang i kommunpolitiken för Högerpartiet/Moderaterna. Denna kombination, mellan journalistik och partipolitik, är otänkbar i dag men var då naturlig som en spegel av sin tid och pressens historiska rötter. Gunnar Högborn utförde med framgång denna svåra balansgång. Denne vänlige, välformulerade, välartikulerade och kunnige man ägde stor integritet både som privatperson och yrkesman. Med dessa egenskaper vann han respekt för sin publicistiska gärning och i politiken långt utanför det parti han företrädde.
Han var ledamot av Ulricehamns stadsfullmäktige under åren 1954–1974 och var också mångårig ledamot av Älvsborgs läns landsting där utbildningsfrågor var hans stora intresse, vilket han också kunde utveckla som ledamot i länsskolnämnden.
Som ung journalist på Borås Tidning hade jag uppdraget att bevaka landstingets verksamhet. Dess möten i början av 1970-talet leddes av UT:s verkställande direktör Tore G Wärenstam (tillika Borås Tidnings chefredaktör) och bland ledamöterna fanns UT:s chefredaktör Gunnar Högborn. Senare utsågs han till landstingets ordförande och bidrog därmed till att Ulricehamn fick en central position i frågor som hanterades på regional nivå.
Under fyra mandatperioder var han dessutom ledamot av Länsstyrelsens förtroendemannastyrelse och ledamot av Kammarrätten i Göteborg.
Han var en inflyttad ulricehamnare som helhjärtat omfamnade sin nya bostadsort, vilket återspeglades i hans långa pensionärsliv. Han medarbetade i olika tidningar, böcker och tidskrifter med lokalhistoriska artiklar. In i det sista var han en engagerad tidningsläsare och följde med i den dagsaktuella debatten. Att utöva sin rösträtt den 9 september var hans sista bidrag till den demokratiska process han ägnat en väsentlig del av sitt liv åt som publicist, politiker och privatperson. Det är ett engagemang värt att minnas, uppskatta och ha som förebild.
Makan Britt avled 1995, 75 år gammal. Närmast sörjande är dottern Birgitta Carlson och sönerna Björn och Bo Högborn med familjer samt särbon sedan många år, Ulrika Bergens.
Jan Öjmertz
Ordförande, Ulricehamns Tidning AB