Annons

UT:s chefredaktör: ”Appen ger en otroligt bra läsupplevelse”

I dag har UT:s nya app MinUT släppts och chefredaktör Henrik Erickson berättar om det senaste digitala steget för tidningen.
Ulricehamn • Publicerad 31 maj 2018
UT:s chefredaktör Henrik Erickson med UT:s nya app som släpps i dag.
UT:s chefredaktör Henrik Erickson med UT:s nya app som släpps i dag.Foto: Pernilla Rudenwall

Varför har UT släppt en ny app?

– För att allt mer läsning går via telefonen. Vi har tagit flera digitala steg tidigare – det var ett naturligt steg för 10–15 år sedan när vi startade vår webb. Då satt folk på jobbet och läste på jobbets dator, i dag läser man nyheter överallt och hela tiden. Det går bra att läsa UT:s nyheter i både telefonen och i papperstidningen men nu gör vi en produkt som faktiskt är anpassad för läsning i just mobilen.

Annons

Vem är appen till för?

– Våra prenumeranter, den som vill använda den behöver logga in. Vi har haft vissa problem med inloggningen till våra andra digitala kanaler, framför allt att man blir utloggad på ut.se. Men, appen har testats och inloggningen fungerar otroligt bra.

Hur skiljer sig läsupplevelsen i appen jämfört med att läsa ut.se i telefonen?

– Det finns tre kategorier i appen – en är ”Toppnyheter”, och den speglar webbsidan rakt upp och ner, fast i ett mer telefonvänligt format. Sedan finns ”Mina val” och där du kan välja själv vad du är intresserad av – exempelvis Sport, Vegby och Kultur. Då får du ett personligt utformat flöde. Sedan finns kategorin ”Utgåvor” och det blir som en mini-tidning som kommer ut en gång på morgonen och en på kvällen. De som sett vår marknadsföring har säkert noterat att vi säger att vi kommer ut två gånger om dagen istället för tre gånger i veckan och det betyder att vi dagligen ger ut de här utgåvorna med fem–sju artiklar som vi valt ut. De bästa reportagen, senaste sportnyheterna och hetaste debatterna. Allt i en otroligt fin layout och bra läsupplevelse.

Ersätter det papperstidningen?

– Nej, det tror jag inte men som tredagarstidning känns det spännande att kunna ha de här dagliga utgåvorna. Det är faktiskt så att vissa av våra prenumeranter har fått en försämrad distribution de senaste åren – vi kan inte dela ut tidningen tisdag, torsdag och lördag till alla prenumeranter på stickvägar långt ute i kommunen. Men, de flesta prenumeranter har en telefon och möjlighet att ha appen – och då ser jag appen och utgåvorna som ett superbra tidningskomplement. Du får en handfull nyheter varje morgon och varje kväll och då håller man sig uppdaterad på vårt område.

Kommer min telefon att bli överhopad med push-notiser nu då?

– Vi kommer likt andra tidningar att ha möjligheten att skicka ut push-notiser, men vi kommer enbart att använda det vid stora, aktuella händelser. Som bränder, trafikolyckor och vädervarningar.

Vad har du för förhoppningar på appen?

– Att UT:s trogna prenumeranter tycker att detta är ett trevligt komplement och att potentiella nya läsare lockas av den fina läsupplevelsen.

Anna ClaessonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons