Annons

Uddevallamordet: 22-årig mordmisstänkt led inte av allvarlig störning

Ulricehamnaren som misstänks ha slagit ihjäl en man med en yxa utanför Uddevalla led inte av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet.
Ulricehamn • Publicerad 3 december 2018

Det var den 1 november som tingsrätten i Uddevalla tog beslutet att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Nu är undersökningen klar, skriver P4 Väst. Enligt undersökningen led alltså mannen inte av en allvarlig psykisk störning. Resultatet innebär att mannen kan dömas till fängelse.

Annons

UT har flera gånger skrivit om det uppmärksammade mordet. Den 22-årige ulricehamnaren har i rätten berättat att han kände sig tvingad att utföra handlingen av de andra medåtalade. Bland annat beskrev han känslan som att han frös och inte kunde fly. 22-åringens försvarare Björn Hurtig har i rätten hävdat så kallat ”putativt nödvärn” – att 22-åringen trodde sig vara hotad till livet.

Åklagaren anser att mannen inte bör dömas till livstids fängelse eftersom han hjälpte polisen i samband med utredningen. Men åklagaren tycker att mannen bör få mellan 15 och 16 års fängelse.

Samtidigt som beslutet om en rättspsykiatrisk undersökningen togs så beslutade även tingsrätten att de övriga tre männen som står åtalade för mord och människorov ska fortsätta vara häktade till dess att domen faller. En 42-årig man som är åtalad för medhjälp till olaga frihetsberövande är inte häktad. De fem åtalade nekar alla till brott.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons