Ulricehamn

Katter mystiskt döda – kan ha blivit förgiftade

Ulricehamn Artikeln publicerades
Tre katter har dött med samma förlopp inom bara ett par dagar i Ulricehamn.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Tre katter har dött med samma förlopp inom bara ett par dagar i Ulricehamn.

Tre katter i samma kvarter i Ulricehamn har dött under liknande förlopp inom ett par dagar. Nu uppmanar kattägarna andra att hålla koll – både på sina djur och på omgivningen.

Det var i onsdags som den första katten avled efter att ha kommit hem till ägarna på Skarpåsdreven i Ulricehamn.

– Vår katt fick kramper och blev väldigt dålig i onsdags. Vi lyckades ta den till veterinären men de hann inte tydligt se vad som var fel och den avled, berättar ägaren.

Veterinären misstänkte direkt förgiftning och ställde frågor till ägarna om de haft kylvätska stående eller något gammalt läckande kylskåp. Glykol är nämligen en av få giftiga ämnen som katter kan tycka om på grund av den söta smaken.

– Sedan hörde en granne av sig och berättade att deras två katter också hade dött, i ett likadant förlopp med kramper. De katterna dog i torsdags och igår. Vi hajade till direkt och tänkte att det måste vara något de fått i sig här i närheten.

Ägarna började fundera på sin omgivning och nya inslag i kvarteret kring Skarpåsdreven och Höjdgatan.

– De har precis börjat riva ett gammalt hus för att bygga nytt och tankarna går ditåt. Det har varit bilverkstad i byggnaden och vi har även sett kylskåp vid rivningsplatsen. Det är inga fakta men det är funderingar vi haft eftersom det är den nya faktorn i kvarteret.

De tog kontakt med byggföretaget men de förnekade att rivningsplatsen kunde innehålla något giftigt. Även UT har varit i kontakt med det aktuella byggföretaget.

– En miljöutredning är gjord vilket är något som måste göras innan man kan få rivningslov som vi har fått. Men, självklart ska vi fördjupa oss i det hela så att allt har gått rätt till. Arbetsplatsen är avstängd för obehöriga enligt gällande regler, säger en representant för företaget.

Kattägaren vill nu göra andra i området uppmärksamma på händelsen med de tre katterna.

– Dels vill jag att andra ska veta om det så att man kan hålla koll på sina djur. Sedan är det även bra om man kanske funderar kring vad man har stående – så att kan säkra upp gamla kylskåp och kylvätska om man har sådant. Självklart kan det vara så att någon som vill djuren illa har förgiftat dem. Det är också tankar vi haft, säger hen.

Veterinären ska ha tagit prover på djuren men än är resultatet oklart.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.