Annons

Tio mest lästa artiklarna 2018

Ska man tro det som är mest läst har det varit ett svart år i Ulricehamns kommun.
Ulricehamn • Publicerad 28 december 2018
Minnesplats som skapades efter dödsolyckan i Marbäck den 25 maj. Arkivbild.Foto: Carina Carlzon

1. Dödsolycka i Marbäck

Den 25 maj omkom en man i samband med en trafikolycka på väg 157.Foto: Henrik Erickson

Fredagen den 25 maj körde en bil av vägen och voltade på väg 157 i höjd med Marbäck. En man i 20-årsåldern dog i olyckan och två skadades. Alla tre har kopplingar till fotbollslaget Limmareds IF.

Kort efter olyckan skrev UT om hur det började växa fram en minnesplats vid vägen.

Annons

I slutet av sommaren var polisens utredning klar och där konstaterades att bilen hade körts i hög hastighet när föraren tappade kontrollen i samband med en omkörning.

2. Mordet på Lassalyckan får sin upplösning

Göran Arvidsson var en av de poliser som utredde mordet i Ulricehamn. I början av 2018 kunde polisen presentera fakta kring hur mordet hade gått till.Foto: Pernilla Rudenwall

Den 24 oktober 2017 mördades en kvinna på Lassalyckan i Ulricehamn. Mordet skapar oro och otrygghet i Ulricehamn. Många följer polisens arbete för att få tag på mördaren. Bland annat inleds en masstopsning av män i Ulricehamn. Efter att ha topsat över tusen män hittar polisen till sist DNA som matchar det som hittats på mordplatsen. Men när polisen åker hem till mannen hittas han avliden.

När polisen sedan är färdig med utredningen är man säkra på att det är den avlidne mannen som är gärningsmannen.

– Vi är säkra på att den nu avlidne mannen är gärningsmannen och att han har agerat på egen hand, någon medhjälpare har inte funnits, sa utredaren Göran Arvidsson.

3. Man dog på Åsundens is

Den 21 januari inträffade en tragisk olycka på Åsunden.Foto: Sune Broman

Söndagen den 21 januari hittades en man i 65-årsåldern livlös på Åsundens is och ett räddningsarbete inleddes. Mannens liv gick inte att rädda. Mannen hade arbetat vid räddningstjänsten i många år och dagen efter flaggade alla brandstationer i Sjuhärad på halv stång.

4. Misstänkt anlagd brand på Sjögunnarsbo

Brandmännen tvingades jobba mycket med att släcka branden på Sjögunnarsbo.Foto: Victor Hultgren

Natten till söndagen den 22 juli började det rinna i det gamla vårdhemmet Sjögunnarsbo. Släckningsarbetet pågick i flera dagar eftersom branden blossade upp ibland och det inte gick att gå in i byggnaden på grund av rasrisken.

Det fanns misstankar om att branden var anlagd, men polisen kunde inte göra en teknisk undersökning eftersom inte heller de kunde gå in i byggnanden. Senare under hösten lades utredningen ner. Under vintern tog fastighetsägarna Weland stål beslutet att riva byggnaden.

5. Ung kvinna dog efter krock på väg 40 vid Gullered

Söndag kväll den 8 juli skedde en svår trafikolycka på väg 40 vid Gullered. Tre bilar var inblandade och totalt sju personer. En av personerna, en ung kvinna, omkom.

Polisens utredning av olyckan blev komplicerad och var i slutet av året ännu inte helt avslutad. Dock sa polisen att två av de inblandade misstänktes för brott.

6. Bil prejades i centrum

En lördagskväll i slutet av maj var det stor dramatik mitt inne i Ulricehamns centrum. Efter händelsen skrev UT att två polisbilar hade jagat en annan bil på väg 157. På Strandgatan i Ulricehamns centrum fick de stopp på bilen genom att preja den. Föraren kördes i ambulans till sjukhus. Mannen dömdes senare för flera brott.

7. Stuga totalförstörd i brand - kropp funnen

Foto: Petter Trens
Annons

Den 21 februari börjar det brinna i ett hus öster om Ulricehamn. En plogbilsförare larmar om branden klockan 05.30 på morgonen. Men när räddningstjänsten anländer är stugan helt övertänd och går inte att rädda. Senare upptäcks en kropp i huset och det står klart att en person har omkommit i samband med branden.

8. Stor skogsbrand söder om Marbäck

Sommaren 2018 är extremt varm och torr och landet drabbas av flera svåra skogsbränder. Även i Ulricehamn förekommer bränder. Den värsta var förmodligen den som började i Marbäck den 9 augusti.

Branden upptäcks bland annat av personer som åker båt ute på Åsunden.

Räddningstjänsten hade först lite problem att hitta branden men lyckas till sist komma fram. Sent på torsdagskvällen är branden släckt.

Branden hade kunnat bli värre.

– Vi hade tur och kom åt den i rätt tid. Det var väldigt nära att den gick in i ungskog och den var svår att lokalisera. När vi väl hittade den och kom igång gick det bra, sa Niklas Ignell, inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund till UT efteråt.

9. Känd företagarprofil häktad för insiderbrott

2018 innehöll flera uppmärksammade brott och rättsprocesser. Inte minst ville många läsa om misstankarna om att en företagarprofil i Ulricehamn misstänkts ha gjort sig skyldig till insiderbrott. Mannen häktades en period. Han nekar dock till brott och frikändes sedan av tingsrätten. Åklagaren överklagade domen och vid årsskiftet var det ännu inte bestämt när saken skulle prövas i hovrätten.

10. Ung man allvarligt skadad efter knivskärning

Foto: Jan Pettersson

Torsdagskvällen den 22 februari parkerar en bil vid Cirkel K vid Ubbarp. I bilen befinner sig en svårt skadad knivskuren man. Polis och ambulans larmas. Mannen är svårt skadad men överlever. Polisen börjar nysta upp vad som har hänt.

Det visar sig att två ungdomsgäng hade stämt träff bakom reningsverket i Ulricehamn för att göra upp en tvist. Tanken är att inte använda tillhyggen, men något går snett och det ena gänget ger sig på en av männen i det andra gänget.

Senare på året blir polisens utredning klar och fyra män döms till fängelse.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons