Ulricehamn

Tillbakablick: Så rapporterade UT om stormen Gudrun

Ulricehamns kommun Artikeln publicerades
11 jan.
11 jan.

Strömavbrott, bortblåsta tak och omfattande stormskador på skog. Det präglade UT:s rapportering från stormen Gudrun. Se tidningsklippen från 2005.

11 januari

Stormen Gudrun slog till helgen den 8–9 januari. Efterföljande tisdag kunde UT:s läsare ta del av en sammanfattning om hur situationen såg ut i Ulricehamns kommun som i Tranemo. Stort fokus låg på att många hushåll som kommunala verksamhet inte hade någon ström. 1 500 abonnenter påverkades.

Dåvarande kommunchef Karl-Erik Claesson tyckte i en intervju att Ulricehamn hade klarat situationen och överlag hade ”en god beredskap”. Dock pekade han på allvaret att larmnumret 112 slogs ut.

– Det tycker jag är oerhört allvarligt. Vi har heller inte fått någon förklaring till varför det blev så eller hur länge problemen kommer att bestå.

UT publicerade även bilder från stormens framfart. Delar av taket på Gällstads kyrka föll ner och vatten läckte in som följd av stormskadorna.

13 jan.
13 jan.

13 januari

Många förlorade strömmen i sina hem som verksamheter. 85-årige Hugo Eriksson i Slätthult höll modet uppe fast han hade varit utan el i tre dygn och temperaturen i köket som han sov i uppgick till 16 grader.

”En skeppare får inte överge båten även om det blåser hårt”.

20 jan.
20 jan.

20 januari

Nexans lager tog slut direkt som resultat av stormen. Så fort nätbolagen fick en översikt över hur omfattande skadorna på elnätet var så började beställningarna strömma in. Företaget i Grimsås fick sätta in helgskift för att kunna hantera situationen.

22 jan.
22 jan.

22 januari

Ulricehamns Sparbank lovar stöd. Klas Holgersson på banken berättar att de vanligaste kommentarer han får höra från kunderna är en oro över svårigheter att ta hand om stormskadad skog samt en oro över fallande priser.

1 feb.
1 feb.

1 februari

I Sjuhärad blåste sex miljoner kubikmeter skog ner. Vilket innebar bråda dagar för sågverken. De mindre verken var även tvungna att lösa problemet med plats och möjligheter att lagra virke för kommande år då de fick räkna med att deras kunder hade mindre skog kvar att sälja. UT rapporterar om att Liareds sågverk prioriterade sina stamkunder.

12 feb.
12 feb.

12 februari

Fortsatta telefonproblem irriterar. Kjell Josefsson i Skärvenäs utanför Hulu berättade att han har förståelse att telefonproblemen håller i sig i någon vecka efter stormen. Efter en månad hade han mindre förståelse.

”Det är rätt besvärligt, säger han,. Jag får ringa när jag är på jobbet. Mobiltelefon kan vi använda men det är så klart dyrare”.

28 juli.
28 juli.

28 juli

I röjningsarbetet omkom ett 20-tal personer och många fler skadades. Per-Olof Olsson i Algutstorp hade tur. I mars, två månader efter ovädret, fick han en smäll av ett nedblåst träd som låg i spänn. Slaget resulterade i ett brutet ben.

8 okt.
8 okt.

8 oktober

Dags för återplantering. Timmele plantskola planterade en miljon fler plantor än planerat för att möta behovet efter Gudrun.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.