Tidsbokning för pass orsakar kö i Ulricehamn

Den här veckan började polisen i Göteborg med tidsbokning för den som vill ansöka om pass. Detta ledde till köer på flera andra platser där man ännu inte börjat med tidsbokning, bland annat vid polisstationen i Ulricehamn.
Ulricehamn • Publicerad 18 april 2018
Sten Karlsson från Svenljunga var rädd för köerna i Borås och åkte till Ulricehamn för att skaffa pass istället.
Sten Karlsson från Svenljunga var rädd för köerna i Borås och åkte till Ulricehamn för att skaffa pass istället.Foto: Pernilla Rudenwall

Det har alltså i veckan varit folk från Göteborg och även Borås som kommit till Ulricehamn för att ansöka om pass.

– Det har varit hur mycket folk som helst, säger Malin Kannius vid polisen i Ulricehamn.

Två av dem som hade kommit till Ulricehamn på onsdagsförmiddagen för att skaffa pass var Cristel och Sten Karlsson från Svenljunga. De har egentligen närmare till Borås.

– Vi hörde att det var en väldig kö i Borås så vi åkte hit istället, säger Sten.

Sten Karlsson från Svenljunga.
Sten Karlsson från Svenljunga.Foto: Pernilla Rudenwall

När de kom till Ulricehamn var det cirka åtta personer före dem och de fick vänta i en halvtimme. Sten tyckte att det trots allt var en relativt kort väntetid.

Men det är skillnad mot hur det brukar vara i Ulricehamn. Cristel skaffade sitt pass i Ulricehamn för ett år sedan. Då var det ingen alls som väntade i receptionen.

På tisdagseftermiddagen kom Polismyndigheten med ett pressmeddelande där man bekräftar bilden av att det nya systemet med tidsbokning i bland annat Göteborg har lett till ett hårt tryck på polisens receptioner i Västsverige.

”I receptioner som fortfarande har drop-in har köerna varit långa den senaste tiden”, skriver man.

Jonas Bertram är regionalt införandeansvarig för tidsbokningen hos polisen:

– I samband med övergången har tiderna snabbt blivit fullbokade och det har medfört olägenheter för många som snabbt behöver ett nytt pass. Det beklagar vi. Samtidigt har det tidigare varit ohållbart att behöva köa för att söka pass. Nu vidtar vi åtgärder för att öka kapaciteten, säger han.

Det har varit ovanligt många som väntar på att ansöka om pass i Ulricehamn den här veckan.
Det har varit ovanligt många som väntar på att ansöka om pass i Ulricehamn den här veckan.Foto: Pernilla Rudenwall

Polisen tillför alltså extra resurser till receptionerna i Göteborg. Förutom en omedelbar förstärkning rekryteras ett 20-tal extra passhandläggare till sommaren. Även andra receptioner i polisregion Väst ska få del av detta tillskottet.

Enligt Malin Kannius är det inte klart om Ulricehamn kommer få någon förstärkning i sommar.

Tidsbokning infördes den här veckan i Göteborg, Mölndal och Halland. Från måndagen den 23 april införs tidsbokning i Borås, Alingsås, Ulricehamn och Mark.

Än så länge har man bara släppt tider för april och maj. I Ulricehamn är de tiderna i princip redan fullbokade.

– De tider vi har är bokade, säger Malin Kannius.

Hon vet inte när tiderna för juni och juli släpps.

– Är det panik får man komma och ställa sig i kö den här veckan. Nästa vecka är det tidsbokning så då får vi rätta oss efter det, säger Malin Kannius.

Syftet med att införa tidsbokning är enligt Polismyndigheten att förenkla för den som ansöker om pass och id-kort.

”Genom systemet med tidsbokning slipper de sökande köa under ibland flera timmar och tillgängligheten ska öka på sikt”, skriver man.

Borås är en av platserna där det fortfarande är drop-in i veckan. Det har föranlett långa köer, som bland annat P4 Sjuhärad har skrivit om. Detta har alltså i sin tur lett till att en del söker sig även till Ulricehamn.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.